Гледането на цифрова телевизия, отдавна вече не е нещо ново, а пък добрата, стара аналогова ТВ отдавна отиде с почести в историята. Но все пак всички ние - потребителите на съвременната интерактивна телевизия с възможност за спиране на пауза, връщане назад или гледане на архиви, се нуждаем от все повече възможности.

Доскоро обаче достъпът до интерактивната телевизия бе ограничаван само до определени места (градове или квартали с покритие, позволяващо използването на такъв тип телевизия. Но с новото приложение Xplore TV за смарт телевизор, вече можете да гледате телевизия навсякъде, без да са ви нужни допълнителни устройства, инсталация от техник на място или пък допълнително дистанционно устройство.

Услугата дава достъп до различни ТВ пакети, съдържащи най-популярните и гледани ТВ канали, интерактивни функции за пауза и стартиране отначало, както и достъп за гледане на ТВ архив с предавания от последните 7 дни. Но за тях след малко.

Стига да имате добър интернет, където и да се намирате, ще можете да спирате предаванията си на пауза или да гледате записите им от последните 7 дни. Супер, нали?

Смарт телевизорите могат да използват, както безжичната Wi-Fi, така и стандартната интернет свързаност през кабел. А пък новото приложение изцяло замества досегашните приемници, с които се предлага услугата. Така отпада необходимостта от второ дистанционно, което си е удобно. Още в началото ви издадох и новината, че новото приложение работи независимо дали ще използвате интернет от А1, или от друг доставчик. Тоест вече можете да гледате любимите си предавания и в хижата си в планината например. Единствено е нужно да разполагате с достатъчно добра скорост на интернет връзката.

Кой може да го използва?

За да ползвате тази най-нова функционалност, е нужно да разполагате със съвместим смарт телевизор (към момента само модели на Samsung и LG, произведени след 2017 г.).

Приложението е достъпно за изтегляне в съответния "магазин за приложения" на телевизори Samsung/LG, но само на територията на България. Интересното е обаче, че след като го изтеглите и инсталирате, след това можете да го ползвате и извън България - във всички държави членки на Европейския съюз.

И още интересни забележки. Ако Xplore TV за вашия смарт телевизор е всъщност основната ви ТВ услуга, но искате да я ползвате и на други телевизори у дома си, към нея можете да активирате само допълнителни смарт телевизори - напълно логично. Няма как да смесвате и добавяте физически ТВ приемници към изцяло уеб базираната услуга. Ако обаче вкъщи имате вече прокарана кабелна връзка и ползвате досегашните технологии за доставяне на ТВ услуги, то ще можете да активирате, както добрите стари физически приемници (сеттопбокс), така и Xplore TV за смарт ТВ, като условието е само общият им брой да не надвишава 3 допълнителни към първия.

Сега следва и най-важното условие, което е добре да подчертая дебело. Към момента тази услуга се предоставя чрез приложение за смарт телевизори само от Samsung или LG и то за определени модели (макар А1 да работи над възможността това да се случи и за телевизори с Android операционна система). Разбираемо е, че няма как да се поддържат всички модели и марки. На следния линк: https://www.a1.bg/smart-tv-check ще можете да проверите, дали вашият конкретен модел е в списъка. Стискам палци!

Как да инсталираме Xplore TV за смарттелевизор?

Спомняте ли си комичните ситуации от филма "Кабелджията" с Джим Кери? Да, навремето, за да получите услугата кабелна телевизия (не само в Щатите), бе нужно специално посещение, настройки от техници у дома ви, за да можете да гледате каналите. Сега тази нужда тотално отпада и можете за секунди да се регистрирате и инсталирате сами Xplore TV. Нужно е, разбира се, телевизорът ви да е свързан със стабилна и надеждна връзка. След това просто трябва да се впишете с вашия Samsung / LG акаунт (профил), което е изискване от производителите, като за LG създаване на профил е нужно само за по-новите модели от тази година. След това трябва да свалите приложението "A1 Xplore TV" от app store на смарт телевизора. Да, толкова е лесно.

Но ако нямате регистрация, ето какво трябва да сторите. Отивате на https://www.a1.bg/a1-smarttv, избирате вашия тарифен план (казах вече, че трябва да имате такъв, или поне някаква регистрирана услуга в системата на А1) и да следвате инструкциите. Можете да направите същото и през портала Моят А1, откъдето да регистрирате услугата Xplore TV за смарт телевизор в секция "Моите услуги" чрез бутончето "Регистрирай тук".

Екстрите и функциите на приложението за смарт ТВ

Онова, което най-много може би ви вълнува, е да знаете точно какво ще получите от тази нова интересна услуга. Основното, разбира се, е гледането на телевизия на живо - традиционните канали със стандартно или HD качество. В зависимост от плана, който изберете, ще получите възможност за директно гледане на над 230 канала. Всички най-обичани и търсени са сред тях.

Началният екран на самото приложение ви дава директен достъп до текущото предаване, но освен това може да ви предлага и т. нар. "препоръки", които се базират на историята на вашите гледания. Тоест, колкото повече гледате определени канали или типове предавания (спортни например), толкова повече препоръки в тези области ще получавате. Платформата "се учи" от вашите предпочитания.

Самите опции на началния екран можем да наречем "стандартни" и това е така, защото потребителският интерфейс винаги следва да е удобен и лесен за употреба. Освен менюто "На живо", в което могат да бъдат налични до над 230 канала, на началния екран ще видите още няколко менюта: "ТВ програма", "Моята секция", "Търсене" и "Настройки". В първото от тях, подобно на EPG функциите от познатата IPTV ще видите хоризонтално подредена и визуализирана ТВ програмата на всички предавания. В това меню имате възможност за преглед на всички вървящи към момента, предстоящи или вече отминали (до 7 дни назад) предавания. Ако направите избор към някое от тях, ще се отвори и много удобна, детайлна информация за него. Освен това се активират и различни опции - за стартиране на минало предаване с бутона "Гледай" или добавяне в "Любими". Разбира се, това важи за настоящите и отминалите предавания, докато бъдещите можете само да добавяте в "Любими" - все пак те още не са се случили.

Продължаваме надясно из менютата. Ако изберете "Моята секция", ще видите запазените ви любими предавания (ако сте добавили такива). А в следващите две ще получите функционалност за търсене и настройки на самото приложение. Благодарение на универсалното търсене можете бързо и лесно да намерите конкретно съдържание само по име на предаване, актьор или филм. А в настройките пък може да променяте езика на приложението, да избирате различни подредби на каналите, да слагате пин код за защита на неподходящите за деца канали и т.н.

Подобно на всяка съвременна интерактивна телевизия, и тук разполагате с удобен контрол и ТВ архив. Така ще можете да гледате любимите си предавания до 7 дни назад, ако сте ги пропуснали. Както и разбира се да спирате на пауза живо предаване и да го продължавате след това оттам, откъдето сте го спрели. Специално за някои канали е налична и възможността да сменяте вървящия аудио поток (език), или пък субтитрите. Когато не ви се гледа телевизия, можете да пускате и радио канали.

Тъй като нямате физически сеттопбокс с дистанционно, то интерактивните функционалности на приложението се командват директно от дистанционното на самия телевизор. Със стрелките нагоре и надолу ще превключвате каналите, тези за наляво и надясно ще извеждат лентата с канали, а в зависимост от самото дистанционно можете лесно да избирате пауза, стартиране отначало, детайлна страница за предаването, връщане към жива ТВ или превъртане назад и напред. Всички функции можете да достъпвате по време на гледане на живо предаване с избор на бутона ОК + стрелка надясно.