Само преди седмица преминахме към зимното време, връщайки часовника с един час назад. Макар това да ни позволи да спим малко по-дълго в неделя, то по-ранният залез води със себе си и други промени. Ние се чувстваме по-уморени, защото в общия случай се прибираме у дома си директно след работа и без възможността да се насладим на лъчите на слънцето.

По-дългите вечери през есента и зимата могат да ни направят по-потиснати, но според учените има много ефикасен метод за справяне с това състояние.

Професор Макъл Милър от Университета в Мериленд разкрива, че само 15 минути гледане на комедия е достатъчно, за да ни оправи настроението.

Страшните филми подобряват имунната ни система

Снимка: iStock by Getty Images

Ако комедиите не са вашето нещо, то специалисти от Университет Ковънтри разкриват, че хорър филмите и по-напрегнатите трилъри повишават нивата на бели кръвни телца и подобряват имунитета ни.

Учените са единодушни, че гледането на филми, без значение от жанра им, има множество ползи, като включително повишава емоционалната ни интелигентност.

На никой обаче не са необходими професори и академици, за да признае, че гледането на интересен филм, докато е завит в леглото или пие чаша горещ и ароматен чай, е един много приятен начин за разпускане.

Къде да намерим добри филми? Съществуват множество опции за това да гледаме филми. Ходенето на кино е една от тях, но там имаме ограничен избор от няколко заглавия. И нека не се лъжем, те не винаги са особено добри. Съществуват и множество платформи за "домашно кино", но тук най-честият проблем е липсата на преведени на български филми.

Родните потребители обаче могат да изберат изключително богата на съдържание услуга, предлагаща над 15 000 филми и сериали - всички с български субтитри или дублаж.

Видеотеката предлага огромен каталог с всякакви филми и сериали

снимка: Vivacom

EON Видеотека прави култови заглавия и инди филми достъпни само на един клик от вас - без нужда да чакате за сваляне или чудене дали ще има превод на български.

Каталогът от заглавия расте непрекъснато, а услугата EON от Vivacom предлага достъп и до едни от най-популярните VOD услуги в региона - Arena Play, HBO On Demand, Pickbox NOW, Disney English, National Geographic On Demand и много други.

Вие лесно ще може да замените ходенето на кино, защото ще имате достъп до нови филми. Получавате и достъп до всички епизоди на хитови сериали като "Игра на тронове", "Западен свят", "Берлински Вавилон", "Младият папа", "Мистър Робот" и още много други.

Чрез EON може да си припомните и любимия на всички сериал "Приятели". А ако той ви дразни, то винаги може да потърсите спасение в мрачните скандинавски криминалета. Изборът е огромен.

Гледането на филми може да е много уютно преживяване

Снимка: iStock by Getty Images

Платформата позволява да гледате филми навсякъде и по всяко време. Какво означава това?

Може да гледате филми на своя смартфон, лаптоп, компютър, таблет, телевизор. Само с един клик натискате пауза и продължавате да гледате там, до където сте стигнали от друго устройство.

Започнат вечерта филм на телевизора, може да се доизгледа сутринта на смартфона.

Да предположим, че започнете да гледате филм или сериал от EON Видеотека на своя компютър, но ви се приспива и спирате лентата по средата й. На сутринта може да продължите да гледате от същото място, на което сте дали пауза, но от друго устройство - например от смартфона на път за работа в метрото.

Освен това платформата на Vivacom работи на Mac, Windows, Android, iOS и на смартфоните на Huawei.

Всичко това превръща EON Видеотека в добро спасение през все по-дългите нощи. Разнообразието от филми и сериали обаче е толкова голямо, че понякога помощта при избора не е излишна.

9 предложения за гледане през ноември

В редовете по-долу ще откриете нашите предложения за гледане през ноември. Филмите и сериалите, които сме подбрали, са достатъчно разнообразни, така че сме убедени, че ще може да откриете своя фаворит из следващите 9.

Филми в Arena Play:

 • Чернобил - сериал, Русия, 2014 г., 8 епизода, Трилър

  Чернобил

  Снимка: EON на Vivacom

  Това е най-добрият руски сериал на тема Чернобил, заснеман до този момент. Той обаче не е свързан пряко с инцидента. Първият сезон е от 8 епизода, а в него ще проследите приключението на Паша и неговите приятели, които са по петите на крадец, а следите водят към Припят. Дали обаче е случайно, че крадецът оставя своите следи или не иска нарочно да отведе младежите в отцепената около АЕЦ Чернобил зона. Главният герой и неговите приятели се сблъскват с много препятствия и мистерии по пътя си, а радиацията пряко застрашава живота им.
 • Куриерът - филм, Великобритания, 2019, екшън 

  Куриерът

  Снимка: EON на Vivacom

  Езекил Манингс е успешен бизнесмен и прочут престъпен бос. Той е решен на всичко, за да елиминира Ник Мърч - единственият свидетел, който го свързва с кърваво убийство. За целта Манингс праща към него специален куриер - загадъчна жена, бивш войник от спецчастите. Тя обаче не подозира, че в пратката, която трябва да достави, се крие смъртоносна бомба.
 • Диего Марадона, документален филм, 2019, Великобритания 

  Диего Марадона

  Снимка: EON на Vivacom

  Диего Марадона е третият филм на отличените с награди Оскар и БАФТА автори на "Артон Сена" и "Ейми".

  Документалният филм е създаден с пълното съдействие на футболиста, който е предоставил над 500 часа непоказвани досега кадри от личния си архив. След рекордна трансферна сума, на 5 юли 1984 Диего Марадона пристига в Неапол, където го очакват най-ужасните седем години от живота му. Най-известният футболист в света и най-опасният град в Европа са съвършената комбинация. На терена Диего Марадона е гений. Извън него той е третиран като бог. Харизматичният аржентинец безкомпромисно се изправя срещу всички предразсъдъци и повежда Наполи към първата му шампионска титла в историята. Но всичко си има цена... Безоблачните дни, в които Диего твори чудеса на футболния терен, са към своя край.

 • Драконът Табалуга, 2018, анимационен филм, Германия

  Драконът Табалуга

  Снимка: EON на Vivacom

  Малкият дракон Табалуга живее с приемния си баща - Гарванът Колк в живописната Зеленогория. Табалуга никога не се учил да издиша огън и отчаяно се нуждае от учител - опитен възрастен дракон, който да му покаже как се прави това. За съжаление Табалуга е единственият оцелял дракон в Зеленогория. Негов приятел е калинката Були. Един ден Табалуга и Були решават да отидат до Ледената Земя, в която властва злият господар Арктос.

  Там Табалуга среща ледената принцеса Лили и се влюбва в нея от пръв поглед. Лили довежда Табалуга при Арктос, без да подозира, че Арктос иска да унищожи всички живи дракони, за да успее да замрази Зеленогория. Ще успеят ли плановете на злия господар?

Филми в HBO OD:

 • Отново в играта, 2020, комедия, САЩ

  Отново в играта

  Снимка: EON на Vivacom

  Пропадналата актриса Кенди (Дрю Баримор) е хваната в укриване на данъци и наема амбициозната си дубльорка Пола (също Баримор), която я боготвори, да положи общественополезния труд, на който е осъдена. Между двете се поражда странна съзависимост когато Кенди осъзнава, че Пола може да ѝ бъде дубльорка във всички житейски ситуации и по този начин да я избави от стреса на славата. Само че Пола дотолкова се вживява в новата си роля, че отмъква не само самоличността и кариерата, но и приятеля на Кенди, а накрая дори я изхвърля от собствения ѝ дом! Сега Кенди трябва да се научи да оцелява в истинския свят, а Пола ще се опита да задържи мечтания живот на знаменитост, който обаче ѝ се изплъзва между пръстите.
 • Тенет, 2020, научна фантастика, екшън, САЩ 

  Тенет

  Снимка: EON на Vivacom

  Джон Дейвид Уошингтън е Героят в зрелищния научнофантастичен екшън на Кристофър Нолан "Тенет". В борбата си за спасението на света от Трета световна война Героят е въоръжен само с една кодова дума - "Тенет". Мисията му го въвлича в мътните и опасни води на международния шпионаж, но това, пред което се изправя, е нещо напълно непознато и извън реалното време. Не е пътуване във времето, а "Инверсия".
 • Цар Лъв, 2019, анимация, приключенски, САЩ

  Цар Лъв

  Снимка: EON на Vivacom

  Новият "Цар лъв" от режисьора Джон Фавро ни пренася в африканската савана, където се ражда бъдещ цар. Симба боготвори баща си цар Муфаса и взема присърце призванието си един ден да го наследи. Но не всички в царството приветстват раждането на лъвчето. Скар, брат на Муфаса и бивш наследник на трона, има свои собствени планове. Битката за Лъвската скала е драматична и изпълнена с предателства и трагедии. След като Симба е прокуден, двама колоритни нови приятели ще му помогнат да порасне и да си върне това, което му принадлежи по право. Лентата на Дисни си служи с иновативни филмови техники, за да накара любимите герои да оживеят по изцяло нов начин.
 • Замръзналото кралство 2, 2019, анимация, комедия, САЩ 

  Замръзналото кралство 2

  Снимка: EON на Vivacom

  Защо Елза се е родила с магически способности? Какви неразкрити тайни за миналото я очакват в непознатите омагьосани гори и мрачни морета отвъд Арендел? Отговорите я зоват, но освен това заплашват кралството ѝ. Предстои ѝ опасно, но невероятно приключение в компанията на Анна, Кристоф, Олаф и Свен. В "Замръзналото кралство" Елза се страхуваше, че е прекалено силна за този свят. В "Замръзналото кралство 2" тя се надява силите да ѝ стигнат.

Предложение от National Geographic On Demand:

 • Европа отвисоко, сезон 1, документален 

  Европа отвисоко

  Снимка: EON на Vivacom

  Тази поредица от зрелищни въздушни пътешествия ни представя едни от най-забележителните нации в света, както не са виждани досега. Тази документална поредица, предоставяща невероятен достъп и поглед от въздуха, разкрива традициите, иновациите и инженерните пробиви, които продължават да оформят облика на тези велики модерни нации и до днес. В първия сезон виждаме отвисоко Франция, Турция, Финландия, Унгария, Испания, Полша, Великобритания, Холандия, Исландия и др.

*В материала има продуктово позициониране