САЩ заявиха миналия четвъртък, че ще изпратят в Украйна бойни машини на пехотата "Брадли" (Bradley), за да подкрепят Киев в неговата борба срещу инвазията на Русия, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте как изглежда бойната машина "Брадли" >> >> >>

Доставката, която се очаква да възлиза на около 50 единици техника, идва по същото време, в което Германия пое ангажимент да изпрати в Украйна свои собствени бронирани машини и подобен ход от страна на Франция миналата седмица.

Какво е бойната машина на пехотата "Брадли"?

"Брадли" е верижна среднобронирана машина, въоръжена с 25-милиметрово оръдие. Кръстена е на американски генерал, командвал военни от САЩ през Втората световна война. Машината се управлява от екипаж от трима души и, в зависимост от модела, може да транспортира седмина войници по бойното поле. Освен с монтираното в кула оръдие, тя може да бъде въоръжена с противотанкови ракети "Тоу" (TOW). Компанията производител на "Брадли" е "Би Ей И Систъмс" (BAE Systems). По информация от въоръжените сили на САЩ машината тежи около 36 тона и развива скорост от около 61 километра в час.

По какво "Брадли" се различава от обещаните на Украйна машини от Германия и Франция?

Франция обеща да предостави подобна бронирана машина, наречена А Ем Икс-10 Ер Се (AMX-10 RC). Колесната бронирана разузнавателна машина с висока мобилност е въоръжена със 105-милиметрово оръдие и може транспортира до четирима души.

Германия ще изпрати в Украйна преди края на март около 40 бойни машини на пехотата "Мардер" (Marder). Верижната машина "Мардер" често е въоръжена с 20-милиметрово оръдие, има тричленен екипаж и може да транспортира петима или шестима души по бойното поле. Някои мардери са въоръжени с противотанкови ракети "Милан" (Milan).

Кога ще пристигнат брадлитата в Украйна?

Ако бъдат изпратени по море, транспортирането им би могло да отнеме няколко седмици. Ако в Украйна бъдат изпратени брадлитата, които САЩ вече имат в Еропа, времевата рамка би могла да бъде много по-кратка. Украинците ще трябва да бъдат обучени как да боравят с брадлитата.

Защо Украйна ги иска?

Ракетите "Тоу", с които са въоръжени брадлитата, са "убийци на танкове" и Украйна би могла да използва тази огнева мощ заедно със собствените си танкове като част от "механизиран общовойскови" екип - съвременна бойна тактика, в която през идните седмици украинците ще бъдат обучавани.

Колко брадлита имат САЩ?

САЩ притежават общо около 4000 брадлита.

Означава ли решението за изпращане на бронетранспортьори, че ще ги последват танкове?

Не е ясно. Въпреки че Украйна поиска съвременни танкове като Ем1 "Ейбрамс" (M1 Abrams), НАТО се колебае дали да ги изпрати заради опасения, че това би могло да доведе до допълнителна ескалация на войната.