В края на август концерн "Калашников" представи първата си "интелигентна" пушка MP-155 Ultima с вграден компютър в приклада и видеокамера на цевта, пише Russia Beyond.

Външно прилича на оръжие от видеоигра - футуристична пушка в стилно композитно тяло, сякаш създадена за унищожаване на чудовища от подземния свят. В приклада на оръжието има вграден компютър с външен дисплей, Wi-Fi рутер, Bluetooth, батерия и друга електроника.

Вижте как изглежда "умната" пушка на "Калашников" >> >> >>

Представители на концерн "Калашников" директно казаха: "Ultima е предназначена за нови потребители, които искат да влязат в света на оръжията и да получат стилна модерна играчка в ръцете си".

Да, именно играчка! Тъй като за напредналите стрелци или военния персонал джаджите, вградени в приклада, по-скоро ще пречат, отколкото да помагат и вдъхновяват. Причината е проста: блестящ на слънце екран с огромно количество информация, който блокира прицелната линия, не е помощ за стрелеца, а пречка.

От друга страна, "интелигентното оръжие" е първата стъпка към бъдещето на внедряване на информационните технологии в леките стрелкови оръжия. Не е далеч денят, когато компютър в автомата ще може самостоятелно да разчита цялата информация на бойното поле, да насочва оръжието към врага и да действа заедно с боеца, давайки на последния правото да вземе финалното решение - да открие огън или не.

Но MP-155 все още няма такива функции - пистолетът не може да идентифицира врага. Това е оръжие за тези, които обичат да бягат от града през уикенда и да стрелят за удоволствие.

Настройката и интерфейсът на компютъра на новия MP-155 Ultima донякъде напомнят менюто на action камерите. Оръжието може да записва видео "с очите на пушката" и да го предава в режим на реално време на смартфон на iOS и Android. В този случай дисплеят може да работи като прицел, ако изкарате "мушката" на екрана.

Компютърът има и редица базови функции за стрелеца: вграденият таймер записва броя на изстрелите и попаденията, времето и скоростта на стрелба, както и броя на поразените мишени. Най-просто казано, базовият набор функции, необходими за човек, който усъвършенства уменията си, докато стреля по мишени на полигон.

Същевременно компютърът има вграден компас и GPS модул, които показват местоположението на оръжието.

Когато батерията се изтощи, пушката може да се зареди (или информацията да се прехвърли на компютър) чрез USB конектора отстрани.

"Сърцето" на Ultima - MP-155 - не е нова разработка. Това е отдавна доказало се полуавтоматично гладкоцевно оръжие от калибър 12/76.

Дължината на цевта е 71 сантиметра. Ефективния обхват на поразяване - стандартен за гладкоцевни пушки калибър 12/76 - около 50-70 метра.

Цената на такава стандартна комплектация без допълнителни прибори в московските магазини е около $500.

Концерн "Калашников" не разкрива цената на новия модел. Според слуховете тази играчка ще струва най-малко $1400. Единственото, което се знае със сигурност, е датата на пускането ѝ на пазара - януари 2021 година.