Скоро успешно ще приключат тестовете на новата картечница РПК-16, а "Калашников" подготвя старта на масовото производство, каза Владимир Дмитриев, генерален директор на компанията, предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда РПК-16 >> >> >>

"Новата картечница минава тестове във войските и скоро резултатите ще бъдат обявени... "Калашников" е готова за серийно производство", каза Дмитриев пред руските медии, намеквайки за сигурен успех.

РПK-16 има шини "Пикатини", които позволяват монтирането на цяла гама аксесоари като различни оптични мерници, холографски прицели, както и инсталиране на предна ръкохватка за лесно манипулиране с оръжието, тактически лампи, шумозаглушители и др. РПК-16 тежи 4,5 кг.

РПК-16 представлява радикална модернизация на руската картечница РПК-74. Това, което е особено интересно в нея, е възможността за проста подмяна на цевта практически по време на битката. Също така, за да се увеличи огневата мощ, е създаден специален барабанен пълнител от 95 патрона. Този пълнител може да се използва и от автоматични пушки, базирани на системата "Калашников".

Калибърът е 5.45×39мм, скорострелността - 700 изстрела в минута, а точността е гарантирана до 800 метра.

Оръжието бе представено за първи път на международното военно изложение "Армия-2016". Части на Спецназ вече са въоръжени с РПК-16, но се очаква картечницата да се превърне в основното оръжие на създадената от Путин Национална гвардия "Росгвадия".