Китай изстреля седем спътника с ракета Long March 11 (Великият Поход 11 или още Chang Zheng 11) от морска платформа - поредната стъпка в амбициозната космическа програма на страната, съобщи Ройтерс.

Ракетата беше изстреляна от платформа в Жълто море. Long March 11 е твърдогоривна ракета, която е евтина и бърза за употреба. Тя има малки размери, може да се транспортирана лесно и да стартира от мобилни платформи. Нейната слабост се състои в това, че може да изведе само 700 кг на ниска околоземна орбита.

Вижте как изглежда Long March 11 >> >> >>

Един от 7-те изведени спътници ще измерва ветровете над морската повърхност, за да бъдат прогнозирани тайфуни. Други два са комуникационни. Всички спътници вече се намират на зададената орбита.

Космическата програма е приоритет за Китай, като страната планира да започне изграждането на собствена обитаема космическа станция догодина. Китай планира мисия към Марс. Азиатския гигант вече влезе в историята, превръщайки се в първата страна в света, осъществила кацане на обратната страна на Луната.