В индустриалните среди на Китай се чуват все повече призиви за блокиране на сделката между Nvidia и Arm. Това могат да направят антимонополните органи в страната, от които ще се иска одобрение за сделката, предава technews.bg.

Бившият главен инженер на Lenovo, който заема пост в академичните среди на Китай, се надява, че властите ще могат да блокират покупката на Arm от Nvidia. Според Ни Гуангнан, подобна сделка представлява заплаха за цялата ИТ екосистема в страната, съобщи Digitimes.

Въпросът не опира само до възможността за налагане на ограничения върху използването на разработките на ARM от китайски компании, но и до вероятността от принудителна концентрация на китайски разработчици в търсене на алтернативни архитектури на процесори.

Китай няма собствена платформа в тази област и би било неподходящо да заделя време и ресурси за нейното развитие. По-добре е, според бившия главен инженер на Lenovo, усилията да бъдат насочени към "хармонично развитие на информационната екосистема".

В средата на септември Nvidia, водещ разработчик на графични процесори, договори покупката на Arm от SoftBank за сумата от 40 млрд. долара. Arm, базирана във Великобритания, разработва едноименната архитектура за мобилни и сървърни процесори.