Непилотиран товарен кораб успешно се скачи с модул на първата китайска орбиталната станция в рамките на шестата от 11 мисии, необходими, за да бъде завършено изграждането й до края на годината, предаде Ройтерс.

Товарният кораб "Тянчжоу-4" беше изстрелян с ракета-носител "Чанчжън-7" от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан.

"Тянчжоу-4" се е скачил успешно с базовия модул "Тянхъ" на орбиталната станция, съобщи Китайската агенция за пилотирани космически полети.

Товарният космически кораб превозва ракетно гориво, образци за експерименти, някои полезни товари и консумативи за тримата тайконавти.

Трима тайконавти ще се отправят към модула "Тянхъ" през юни с кораба "Шънчжоу-14". Те ще живеят и работят на борда му в продължение на шест месеца.

Китай има за цел да завърши изграждането на първата си космическа станция тази година, като основен конкурент на единствената подобна станция в света - Международната космическа станция (МКС).

Китайската орбитална станция е на височина около 400 километра и се очаква да работи повече от десет години. Тя е предназначена за трима души (до шестима за кратко при смяна на екипажа). Масата на Т-образния комплекс е 66 тона.