Китайският държавен отбранителен и автомобилен конгломерат China South Industries Group Corporation представи нова наземна машина-амфибия без екипаж.

Вижте как изглежда китайският дрон-амфибия >> >> >>

Тя е с корпус, подобен на лодка, и четири комплекта гумени вериги. Безпилотна бойна машина-амфибия може да се оборудва с различни модули - разузнавателни или бойни.

Според експертите оръжието може да се окаже много полезно при хипотетична инвазия над Тайван.

Амфибията може да участва в десанти, да превозва товари и да участва в снабдяването на бойната сила. Тя може да взаимодейства с други бойни системи. Малките й размери я правят и добра платформа за разузнаване.

Китай не разкрива много от характеристиките на новия си дрон-амфибия. Пекин обаче демонстрира версия с допълнително пространство за товари и боен модул с антитанкова ракета.

"Мащабното амфибийно нахлуване е една от най-сложните и трудни военни операции, изискваща превъзходство във въздуха и морето, бързо натрупване и поддържане на доставки на сушата и непрекъсната подкрепа", се отбелязва в доклад на Пентагона.

Според американското военно министерство Китай усилено развива подобни възможности, благодарение на които да може да осъществи хипотетична инвазия над Тайван.