Китай разработва космически кораб от ново поколение, предназначен за пилотирани полети до Луната. Това става ясно от снимки, разпространени от Академията за космически технологии на Китай.

Вижте как изглежда корабът >> >> >>

Новият кораб, който все още не е получил официално име, ще се състои от два сегмента - модул за многократна употреба за екипажа и енергиен модул. Дължината на кораба достига 9 метра, а масата при изстрелване е 20 тона. Той ще може да достави екипаж от шест души до ниска околоземна орбита. Очаква се новият кораб да извърши първия си безпилотен полет в началото на идното десетилетие.

"Фактът, че Китай разполага с тези възможности, показва желанието на Пекин да продължи постепенно и последователно дългосрочна летателна програма с пилотиран персонал", казва пред Space.com Джон Джонсън-Фризе, професор от американския военноморски колеж в Нюпорт, Роуд Айлънд.

Китай планира да изпрати хора на Луната в края на идното десетилетие или началото на 30-те години на този век, като след това изгради лунна база и дори телескоп.

В момента Китай разполага с кораб в Шънджоу, способен да достави трима души на ниска околоземна орбита. Този кораб обаче не е в състояние да защити екипажа от радиация, когато лети в дълбоко космос. Именно солидната радиационна защита и по-голямата вместимост са в основата на новия проект, който ще е снабден и с редица други модерни технологии.