На китайците ученици скоро ще бъде забранено да ползват своите мобилни телефони в училище, пише BBC. Нареждането е на Министерството на образованието, а учениците няма да имат право да носят телефоните си без писмено разрешение от родителите. Според властите по този начин те искат да предпазят зрението на младежите, да подобрят концентрацията им и предотвратят пристрастяването към интернет, предава Mobile Bulgaria.

За училищата остава да намерят други начини за връзката между родителите децата докато те са в училище. Очевидно промяната не се приема единодушно и според China Daily има разгорещен дебат между родителите дали тя е практична. BBC посочва, че 74% от децата и тийнейджърите в Китай ползват интернет през свои смартфони.

Властите обаче са загрижени за влиянието на интернет върху здравето на младите хора в страната. През последните години късогледството се увеличава сред децата, а през 2018 бяха обявени планове за регулиране на гейминг сектора, който се смята, че е виновен за проблемите. Има и опасения, че игрите се отразяват на душевното здраве.