Китайската телевизия за първи път показа автоматичен десант на товари от борда на дрона Feihong 98, дистанционно управлявана версия на лекия многоцелеви самолет Y-5B, който е лицензирано копие на съветския Ан-2, пише "Российская газета".

Вижте как изглежда Ан-2 >> >> >>

Feihong 98 е изобретение на China Aerospace Science and Technology Group, летателните му характеристики са идентични с тези на Ан-2. Първият си полет дронът извърши през 2018 година. По данни на разработчика апаратът е предназначен за доставка на товари, транспорт на болни и ранени, предава Russia Beyond.

Антонов Ан-2 е лек едномоторен самолет, популярен в България с имената "Антоновка" и "баба Ана", а в Русия с прякора - "Кукурузник". Аеропланът започва да се произвежда масово през 1947 година, като са произведени над 18 000 машини. Освен за военни цели, той се ползва активно в селското стопанство.

Самолетът може да превозва 2140 кг полезен товар, максималната му скорост е около 250 км/ч, а далечина на полета без допълнителни резервоари - 845 км.

За автоматичния десант на парашутната платформа на борда на безпилотния апарат бе монтирано необходимото оборудване. Група военните на земята получи контейнер с различни провизии. Изпитанията са признати за успешни.