Китайският апарат "Тянвън-1" се очаква да кацне на Марс през май догодина в северното полукълбо на планетата, в равнината Утопия планиция, съобщи Ройтерс.

Вижте снимки на сондата "Тянвън-1" >> >> >>

Вчера успешно беше направена третата корекция на полета му към Червената планета, предаде ТАСС. За целта бяха включени осемте спомагателни двигателя на апарата.

Сондата "Тянвън-1" беше изстреляна на 23 юли. За доближаването й до Марс е необходима още една маневра. Целта на мисията е да търси следи от древното магнитно поле на Марс и да проучи химичния състав на неговите скали. Сред научните цели на мисията са изследването на морфологията и геоложките характеристики на повърхността на Марс, търсене на находища на лед и седиментни скали, проучване на йоносферата и вътрешната структура на планетата.

"Тянвън-1" сега е на разстояние над 44 милиона км от Земята.

Космически апарати на САЩ и Обединените арабски емирства също са на път към Марс, но само американският ще се опита да кацне.

През 2003 г. Китай стана третата държава, която изпрати човек в космоса със собствена ракета, след Русия и САЩ. Изследването на космоса е приоритет за страната, като целта й е да стане основна космическа сила до 2030 г.