САЩ е първата страна, създала самолети от пето поколение. Вашингтон има около 20-годишен аванс в разработките и производството на изтребители като F-22 и F-35.

От около 10 години втората световна икономика и изгряваща световна суперсила също има свой изтребител от пето поколение. Китайският J-20 не е гръбнакът на ВВС на Пекин. Въпреки това страната произвежда стелт самолетът с ускорени темпове. На път ли е Китай да се изравни с Америка?

Що се отнася до бройката на стелт самолетите, то отговорът е категоричен.

Към 2021 г. Китай е построил 150 стелт изтребителя J-20, докато ВВС на САЩ вече имат над 280 F-35A и планират да придобият още 1763 бройки. Извън тази бройка са самолетите за флота и морската пехота.

Вижте как изглежда китайският стелт J-20 >> >> >>

Пентагонът планира да закупи 353 бр. F-35B и 67 бр. F-35C за Морската пехота и 273 броя F-35C за ВМС.

Всички тези бройки ще бъдат доставени до края на това десетилетие. Но и без тях САЩ имат близо четири пъти повече стелт самолети. Това се дължи и на наличните 187 бройки от F-22.

Извън бройките остават "съюзническите" F-35. Например, Япония планира да закупи 200 броя от американския изтребител.

Общият брой на произведените до този момент F-35 надхвърля 720 бройки.

Колко бързо би могъл Китай да намали разликата или по някакъв начин да се опита да отговори на огромния си дефицит, когато става дума за производството на стелт изтребители от 5-то поколение? Това не е ясно.

Въпреки това е известно, че Китай има способността за "гъвкав" индустриален капацитет, когато става въпрос за военни платформи, особено в сферата на корабостроенето.

Въпреки това Китай трябва да вдигне значително производствения си капацитет, за да се изравни със САЩ. За това може да помогне втория китайски стелт - FC-31. Той обаче още е в процес на разработка.

За сравнение Русия има едва 12 бройки от своя стелт Су-57, така че Китай определено се справя по-добре от северния си съсед.

Тази година Китай връчи най-престижната си научна награда на авио-конструктор, заради приносът му към стелт програмата на страната.