С размери от едва 0,56 микрона Omnivision разработи най-малкия пиксел в света за камерите на смартфони. Това е нещо повече от обикновено научно постижение. Става въпрос за голям пробив, който ще има значими последици за смартфоните в близко бъдеще. Той ще позволи на производителите да увеличат разделителната способност на камерата, без да увеличават размера ѝ.

Това означава, че скоро може да дойде краят на прословутите изпъкнали модули за камерата, които съществуват на почти всеки флагмански смартфон на пазара.

С думи като "висока квантова ефективност" (QE) и "четворна фазова детекция" (QPD), които се споделят от инженерите, е лесно да бъдете объркани, когато искате да разберете подробностите за малкото изобретение на Omnivision. Въпреки това те се свеждат до това, че то не се нуждае от много енергия (QE) и че е способно на бърз автофокус (QPD). Тези фактори, както и самият миниатюрен размер на пиксела, означават, че тази технология ще позволи на смартфоните да увеличат драстично разделителната способност, без да увеличават размера си.

Omnivision използва разработена от тях патентована технология за вграждане на фотодиода по-дълбоко в силиция, което им позволява да разработят най-малкия пиксел в света. Именно тези малки пиксели дават възможност на компанията да създаде 200-мегапикселов сензор за камера на смартфон. Очаква се първите смартфони с най-малкия пиксел в света, интегриран в тези 200-мегапикселови сензори, да се появят на пазара в началото на 2023 година.

Най-вероятно съвсем скоро всички видове фотоапарати ще се възползват от тези пробиви в областта на изображенията. Смартфоните може би най-накрая ще успеят да се отърват от онази неудобна неравност, която гарантира, че те никога не могат да легнат на хоризонтална повърхност. Тази технология би могла да бъде внедрена в големи сензори на фотоапарати със сменяеми обективи. Ако могат да се поберат 200 мегапиксела в сензор за смартфон, колко ли биха могли да се поставят в такъв с размерите на Nikon Z9? Възможно е да сме на прага на появата на гигапикселови сензори в потребителски фотоапарати, макар че е притеснително колко място на твърдия диск ще бъдат изисквани за снимките, правени с тях.