Марсоходът Perseverance на НАСА се сблъска с някои проблеми, след като успешно загреба малко количество скален материал за шести път миналия месец. Парченца от марсианските скали сега пречат на системата за събиране на проби на марсохода.

За щастие, това не изглежда фатално.

"Роувърът направи това, за което е проектиран - спря работа и аламира екипа на Земята за допълнителни инструкции", коментира Луиз Джандура, главен инженер в Американската космическа агенция.

Сега инженерите имат трудната задача да отпушат системата за събиране на проби. Още по-трудни са нещата в този момент, когато Марс и Земята са в синхрон, а това затруднява прехвърлянето на данни.

Но екипът на НАСА е уверен, че Perseverance ще преживее "лошото храносмилане". "Това не е първото затруднение, пред което Червената планета ни изправя, а е просто най-новото", казва още главният инженер.

Припомняме, че задачата на марсохода е да проучи древната среда на Марс и да изследва нейните повърхностни геоложки процеси и история. Това включва и оценка на възможността за минал живот на най-близката до Земята планета.