Meta придоби белгийско-нидерландската компания Luxexcel със седалище в Тьорнхаут (близо до Антверпен), предаде за БТА белгийската агенция Белга, като се позова на в. De Tijd. От компанията потвърдиха информацията.

Luxexcel се занимава с технология за триизмерно принтиране, която намира приложение в изработката на сложни лещи за очила. "Радваме се, че екипът на Luxexcel се присъедини към Meta. Това разширява партньорството между двете компании", заявиха от Meta.

Компанията внедрява цифрови технологии в лещите, като проправя път на технологията за добавена реалност (AR) в сектора на оптиката. Например клиентите на Luxexcel имат възможността да вградят умни устройства като холографски филми и течнокристален дисплей директно в лещите между слоевете, като диоптърът е поставен върху или около "умния слой".

Твърди се, че Luxexcel и Meta вече са си сътрудничили в разработването на специализирани лещи в проекта на Meta - "Проджект Ария" (Project Aria).

Целта на Meta е да създаде обикновени очила с вградена технология за добавена реалност.

Според белгийският вестник Meta е платила висока цена за придобиването на фламандската компания, която има клон и в Айндховен, Нидерландия. Белгийските медии смятат, че това е добра новина за фламандския данъкоплатец, който е инвестирал в Luxexcel чрез "Партисипатиматсхапю Вландерен" (ПМВ). ПМВ е независима организация, собственост на фламандското правителство, която подкрепя икономически инициативи за инвестиции във Фландрия.