Марк Зукърбърг, преименува компанията майка Facebook на Meta. Той обяви преди две години, че целта му е създаването на Метавселена. Масивен виртуален свят, в който хората ще прекарват основната част от своето време. Идеята му обаче бързо се сблъска в реалността. Графиката на проекта бе изключително морално остаряла, възможностите за действия във виртуалния свят - силно ограничени, VR очилата за него - скъпи. Така идеята на Зукърбърг не успя да грабне потребителите въпреки инвестираните в нея милиарди. Бъдещето пред Метавселената е мрачно.

Meta съкращава екип от около 600 души, наречен Facebook Agile Silicon Team (FAST). Все още не е ясна точната бройка, но решението удря по развитието на виртуалния свят на Зукърбърг.

Екипът на FAST е бил натоварен със създаването на собствени чипове за компанията, които според някои може да се ползват във VR шлемовете.

Вътрешни източници казаха на информационната агенция през април, че Meta изостава много в усилията си да разработи графични процесори, предназначени да захранват усилията на корпорацията за AI.

Миналия ноември Meta също уволни над 11 000 служители, включително служители в нейното подразделение Reality Labs.

В много отношения тези последни съкращения не трябва да са голяма изненада. Зукърбърг предупреди инвеститорите през март, че някои съкращения може да се случат "до края на годината".

Факт е, че графиката на Метавселената на Зукърбърг стана значително по-добра, а цената на VR шлемовете вече е доста по-достъпна. Колко души обаче биха искали да "учат, работят и играят" в скования от различни правила частен VR свят на Meta? Според данните и въпреки положителните промени - не много.