Meta Platforms обяви, че скоро ще предостави на разработчиците достъп до компонентите на нов "човешки" модел на изкуствен интелект, който може да анализира и завършва незавършени изображения много по-ефективно от съществуващите подобни към момента.

Моделът I-JEPA използва събраните знания за нашия свят, за да попълни липсващите фрагменти на изображението, вместо да се фокусира само върху съседните пиксели, както правят сегашните генеративни модели. Съобщава се, че подходът до известна степен наподобява човешкото мислене, помага да се избегнат грешки, присъщи на изображенията, генерирани от изкуствен интелект, като например ръце с множество пръсти.

Meta, която е собственик на Facebook и Instagram, активно публикува свои собствени изследвания на ИИ с отворен код. Според шефа на компанията Марк Зукърбърг споделянето на моделите, разработени от изследователите на Meta, ще помогне на компанията да стимулира иновациите, да намали разходите и да идентифицира пропуски в сигурността. В изказване пред инвеститори през април Зукърбърг заяви, че за компанията ще бъде много по-добре, ако индустрията стандартизира основните инструменти, използвани от Meta, тогава компанията ще може да се възползва от подобренията, които другите ще направят.

Ръководството на Meta на практика загърби предупрежденията на други лидери в индустрията за потенциалните заплахи за технологията, като по същество отказа да подпише съвместна декларация, подкрепена от Open AI, DeepMind, Microsoft и Google, в която рисковете от развитието на ИИ се сравняват с пандемия и ядрена война.

Междувременно Ян Лекун, който работи за Meta и е смятан за един от "кръстниците на ИИ", се изказа против многобройните паникьорски пророчества, свързани с ИИ, и смята, че е просто необходимо в системите за ИИ да се вградят алгоритми за безопасност.

Известно е също така, че Meta започва да интегрира генеративни функции на ИИ в потребителски продукти като рекламни инструменти, които могат да създават фонове за изображения, или продукти на Instagram, които могат да редактират снимки на потребителите въз основа на текстови заявки.