Метавселената може да промени структурата на реалността, каквато я познаваме и в известна степен дори да я "изтрие". Това зловещо предупреждение отправи експерт и иноватор в ранните системи за добавена реалност (augmented reality, AR).

Луис Розенберг, компютърен учен и разработчик на първата функционална AR система в Изследователската лаборатория на ВВС, написа статия в Big Think по тази тема. Той предупреждава за метавселената - потапящ свят от VR (виртуална реалност) и AR, който в момента се разработва от компанията, известна досега като Facebook.

Припомняме, че компанията-майка на социалната мрежа Facebook наскоро се прекръсти на Meta, именно за да акцентира на своите разработки с цел създаване на т. нар. метавселена. Според експерта обаче, компанията може да направи нещо, което изглежда като "киберпънк дистопия в реалния живот".

"Загрижен съм за законното използване на AR от създателите на водещи платформи, които ще контролират инфраструктурата", пише Розенберг в есето си.

Той също така е притеснен, че метавселената ще "накара реалността да изчезне", като създаде система, в която хората просто не могат да се отдръпнат от устройствата си, за да имат взаимодействия в реалния свят. Идеята е, че метавселената може да нарасне до точка, в която засяга по същество всеки аспект от живота ни и би било почти невъзможно за повечето от нас да си тръгнат. "Това означава, че всички ще бъдем постоянно изложени на фалшива реалност", обяснява още Розенберг.