Известният теоретичен физик Мичио Каку няма апокалиптични страхове относно изкуствения интелект. В интервю за CNN Каку определи чатботовете като "прославени магнетофони", твърдейки, че силно надценяваме техните възможности.

Каку, който е един от създателите на Струнната теория, даде за пример неспособността на чатботовете да разграничат истината от измислицата.

"Този малък детайл трябва да бъде въведен от човек", споделя физикът.

Думите на Мичио Каку са повече от очаквани. Към днешна дата изкуственият интелект на практика е една усъвършенствана статистическа машина, която може да дава точни данни в голяма част от времето. Тя обаче няма истинско разбиране за тези данни, а въвеждането и настройките по тях се правят от хора.

"AI взема фрагменти от това, което е в мрежата. Все създадени от хората неща, сглобява ги заедно и го предава, сякаш резултатът е изцяло негов. А хората възкликват: "О, Боже мой, изкуственият интелект вече е като човек", казва физикът.

"Това не е интелект. Това всъщност е нещо като изкривено огледало, предназначено да изплюе неща, които изглеждат правдоподобни", допълва ученият.

Любопитен факт е, че "истерията около AI", често се подхранва от самите разработчици, които обичат да преувеличават евентуалните способностите на технологията.

За Каку апокалиптичните сценарии са погрешни гледни точки, които отвличат вниманието от едно напълно различно бъдеще, което ще се определя от квантовите изчисления, а не от AI.

"Човечеството премина от аналоговия етап - когато изчислявахме с пръчки, камъни, лостове, зъбни колела, макари, струни към използването на микрочипове и захранвани с електричество транзистори. И третия етап вече е на хоризонта.

Майката природа би ни се изсмяла, защото тя не използва нули и единици. Майката природа изчислява с електрони, електронни вълни, вълни, които създават молекули. И затова сега навлизаме в етап три", каза Мичио Каку

Истински способните квантовите компютри обещават да променят света, откривайки нови материали, лекарства, подобрявайки снабдяването, изкуствения интелект и на практика навлизайки във всяка сфера на живота. Те също могат да имат "тъмна страна", свързана с разбиването на блокчейна, криптографията и според някои могат дори да превърнат живота и политиката в твърде предсказуема поредица от събития.