Microsoft обяви нова версия на пакета си от приложения Office 2021 за потребители на компютри под управление на Windows и macOS, която ще се предлага без абонамент. Софтуерът ще излезе на пазара по-късно тази година, предава technews.bg.

Подобно на предишната версия, Office 2019, пакетът Office 2021 е предназначен за потребители, които предпочитат да платят еднократно и да притежават софтуера, вместо да се абонират за Microsoft 365 и да плащат регулярно такси.

Заедно с версията за обикновени потребители, Microsoft представи и корпоративна версия Office LTSC (канал за дългосрочна поддръжка) за ситуации, когато компютрите не могат да бъдат свързани към мрежата дълго време и да получават актуализации, съобщи The Verge.

И ако информацията за новостите в Office 2021 все още е оскъдна, то за Office LTSC е известно, че ще получи пълна поддръжка на тъмни теми, подобрения за потребители с увреждания и функции като динамични масиви и търсене на редове XLOOKUP (VIEWX) в Excel.

Логично е да се очакват подобни функционалности и в Office 2021 за обикновените потребители. Предварителна версия на Office LTSC е планирана да излезе през април, а стабилна - през втората половина на 2021 г.

Когато през 2018 г. Microsoft пусна Office 2019, много потребители изразиха загриженост, че това може да е последната версия на офис пакета, разпространявана без абонамент. Тези страхове очевидно са били неоснователни.

Приложенията в Microsoft Office 365 се доставят на абонаментен принцип. През последните години компанията активно популяризира Office 365 и превърна модела за разпространение чрез абонаменти в основен за своя пакет от офисни приложения.