Австрийският стартъп Printstones разработва роботи за 3D печат от 2017 г., но току-що разкри последния си прототип: мобилен многозадачен строителен робот, наречен Baubot. Той е създаден да подпомага и автоматизира строителната дейност, подобрявайки безопасността на обекта, като същевременно намалява общите разходи.

Роботът с електрическо задвижване е всъдеходен и се придвижва с максимална скорост от 3,2 км/ч. Може да се управлява ръчно с помощта на смартфон-приложение или да се настрои да следва предварително програмирани команди. Може да се изкачва по стълби, да преминава през врати и е в състояние да работи осем часа с едно зареждане.

Многофункционалното рамо на Baubot има обхват от 1000 мм, точност под 1 мм и може да побере редица различни инструменти, за да помогне при строителни задачи като фрезоване и пробиване, забиване на винтове, плазмено рязане, заваряване, полагане на тухли, шлайфане и боядисване на повърхности и др.

Роботът може също да носи полезен товар до 500 кг на гърба си. Затова е способен да транспортира материали до мястото, където са необходими, отбелязва в публикация за иновативната машина NewAtlas.

Интегрираните в Baubot камери позволяват наблюдение на обекта. Роботът има вградено осветление за работа през нощта и дисплеи за показване на известия за състоянието и консултативни съобщения за колегите-човеци.

Printstones казва, че машината "не се нуждае от почти никакво време за настройка" и може да бъде закарана на строежа с помощта на стандартен транспортьор.

Екипът от разработчици има за цел да изготви AI-симулации на различни работни среди в бъдеще, така че роботът да може да се възползва от хиляди часове обучение, още преди да пристигне на първия обект.

Замисълът на Baubot не е задължително да помага на хората, които работят на строежите. По-скоро неговата задача е изцяло да отмени хората в дейностите, които са рутинни и не изискват вземане на решения.

Трети страни - външни разработчици - могат да добавят към робота свои собствени набори от инструменти и да създават нови приложения за мобилния робот чрез SDK интерфейс.

Дизайнът на платформата е такъв, че тя може да бъде полезна не само на строителната площадка. Роботът има потенциал за използване в корабостроенето или производството на самолети, а също и за инспекции на инфраструктурни обекти.

Baubot е все още на етап прототип, но австрийската фирма обещава скоро да е готова за серийно производство на робота.