През последната година много от нас останаха затворени в домовете си и прекараха повече време вкъщи. Това се отрази и на свободното ни време, като мнозина се върнаха към старо свое хоби - геймингът. Оказа се, че по време на карантина, играенето на игри е претърпяло истински бум. Една от причините се криеше и във факта, че това е добър начин за прекарване на време с приятели. За някой може да е изненада, но предпочитаното устройство за гейминг е телефонът.

Всъщност смартфоните изпревариха конзолите и компютрите като предпочитано устройство за гейминг още през 2019 година. Телефоните вече имат мощни 8-ядрени процесори, доста RAM памет и съответно - игрите за тях стават все по-красиви и разнообразни. Междувременно повечето от мобилните заглавия са безплатни, лесно достъпни и вие може да започнете да ги играете буквално два клика след като сте ги инсталирали от мобилния магазин.

Бумът на мобилния гейминг е виден и от оборота на индустрията, където над 30 игри са успели да генерират приходи над 1 милиард долара за създателите си. Успешните заглавия са много разнообразни - от играта с добавена реалност Pokémon Go, до масивния мултиплейър екшън PUBG Mobile.

Геймингът като хоби за разпускане или завръщането към него става все по-популярно. Заедно с него обаче стават все по по-популярни и стриймърите. Кои са те и можем ли да превърнем играенето на игри в своя професия?

Стриймърите

За да бъдете стриймър не се изисква почти никаква инвестиция

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Буквално преведена, думата стриймър означава човек, който излъчва видеосъдържание на живо в интернет. Самите клипове се споделят в социалните мрежи, YouTube, Twitch или на друго популярна платформа.

Съвсем логично гейминг-стриймърите споделят на живо как играят различни игри. Междувременно те могат да се шегуват, коментират играта или разказват житейски истории. В някои от своите предавания те могат да споделят и ценна информация относно някои игри или хардуерни компоненти и джаджи. Всеки стриймър сам решава към какъв формат да се придържа и върху какво да акцентира.

Стриймърите могат да печелят по няколко различни начина: от дарение на феновете си, от абонаменти в Twitch, от реклами или от продажбата на различни стоки.

Истината е, че всеки може да се превърне в печеливш стриймър, стига да има добри идеи, приятно съдържание и популярност в социалните мрежи. Мнозина успешни геймъри споделят, че влагайки единствено личното си време и желание, са успели да намерят своята ниша и да започнат да изкарват пари от хобито си.

Как да бъдем стриймъри

Снимка: iStock by Getty Images

Да се върнем на факта, че мобилният гейминг в момента е взел превес над конзолния и компютърния. На телефон вече могат да се играят много състезателни екшъни, като PUBG Mobile или MOBA игри като League of Legends: Wild Rift. Тези игри могат да се играят от всеки един съвременен смартфон, като нищо не ви пречи да ги изпробвате.

Тъй като повечето хора нямат геймърски компютри, то един от най-лесните варианти ще е именно да превърнете телефона в основа на вашия стрийминг. За създаването на качествено видео съдържание обаче са ви необходими няколко важни съставки.

Игрите

На първо място, за да превърнете хобито си в професия, трябва да разбирате от него. Не е задължително да сте професионален играч, който няма загуби. Достатъчно е да познавате добре геймплея на игрите, за които разказвате и които играете. Възможно е в бъдеще да опитате пред камерата напълно нова игра, но като за начало се придържайте към това, което играете най-много.

Форматът

Възможно е да си създадете седмичен график, като всеки ден играете определен тип игри

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Има много начини, по които да проведете вашия стрийм. Мобилният гейминг ви позволява да съчетаете игровото си съдържание с туристическо. Например, може да отидете до друг град, където да поиграете PUBG с приятелите си, след което да покажете местните туристически забележителности.

Често добра идея е да заложите на хумора, но трябва да сте преценили добре аудиторията си.

Истината е, че колкото по-свежо и качествено е съдържанието ви, то толкова по-лесно ще се сдобиете с популярност.

Популярност

Стигаме и до "по-трудната" част. Възможно е дори да имате най-доброто съдържание на света, да не направите и стотинка от него, ако никой не знае за вас. Затова е добре да инвестирате предварително в натрупването на някаква популярност. Възможно е например да създадете страница във Facebook, в която да публикувате различни новини за игри и зрелищни скрийншоти от нови заглавия. Развивайки постепенно, но с постоянство геймърската си страница, може да съберете няколко хиляди последователи само за броени месеци. При това без да влагате в реклама, а разчитайки само на приятели. Веднъж развили своята геймърска страница в социалните мрежи, тя може да е идеалната основа за кариерата ви на стриймър и влогър.

Софтуер

Добре е да имате базови познания по видеообработка

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Няма как да се мине без базови познания по софтуер. Ако искате да стриймвате игри от своя телефон, то трябва да използвате приложение. Най-популярните са StreamLabs or Mobcrush, като и двете могат да работят с iOS и Android.

Съществуват и приложения, които могат да стриймват съдържанието от телефона към компютъра ви, което може да ви позволи да правите повече модификации върху клиповете.

Стига да отделите няколко часа, бързо ще намерите правилното решение, като ключът към успеха е да не се страхувате от експерименти.

Бърз интернет

Бързият интернет е необходим и за всяка онлайн игра

Снимка: Weibo

Ключов за добрия стрийм е бързият и неограничен интернет. Той ще ви позволи да предавате на живо от почти всяко място в България, без да се притеснявате от лагвания, спирания, насичания и прекъсвания.

Напълно логично, за мобилният стрийминг трябва да изберете план, който ви позволява най-удобно да споделяте видео съдържанието си. Не искате, докато сте по средата на вашия стрийм, той изведнъж да спре, а на вас да ви се налага да пращате SMS-и, за да го подновите.

Поради тази причина най-удачният избор е план, предлагащ неограничени мегабайти на висока скорост. Подобна оферта предлагат най-новите мобилни планове от Vivacom - Unlimited.

Според избрания от вас план скоростта може да бъде до 50 Mbps или до 150 Mbps, а мегабайтите са неограничени. Това означава, че няма да страдате от прекъсвания, лагове и насичане на съдържанието. Никога няма да ви се налага да пращате SMS-и, за да заредите мегабайти на висока скорост.

Самите планове са много добър избор, защото, освен неограничен мобилен интернет, предлагат и неограничени минути за разговори и SMS-и в България и ЕС.

Заедно с тях идват включени в плана абонамент за световната музикална стрийминг платформа TIDAL, както и достъп до интерактивния медиен портал TV GO, включващ най-гледаните и интересни ТВ канали от България и света.

Това е много добър подарък за кариерата ви на стриймър, защото, ако поискате, може да разнообразите съдържанието си с видеа, в които реагирате на песни, филми, сериали или предавания.

Можем да кажем, че с Unlimited плановете на Vivacom възможностите ви за създаване на видео съдържание са наистина неограничени. Те са най-добрият избор, ако искате да превърнете хобито си в професия и да станете популярен стриймър.

 

*В текста има продуктово позициониране на Vivacom