НАСА заяви, че съдебните битки на Джеф Безос срещу SpaceX и космическата агенция застрашават бъдещето на лунната програма на САЩ.

Заради исковете на Безос, НАСА е спряла договор за 2.9 милиарда долара със SpaceX, като парите са предвидени за изграждане на платформа за кацане на Луната.

Това може да провали плановете на НАСА да изпрати астронавти на земния спътник до 2024 година. Израждането на платформата за кацане е блокирано към днешна дата.

Най-богатият човек на Земята, Джеф Безос, е собственик на различни успешни компании, като Amazon и The Washington Post.

Blue Origin е космическата компания на милиардера. Единствената ракета на Blue Origin не може да достигне орбита и предлага едва 2 минутен престой в безтегловност. Безос обаче има амбицията да запише името си в историята, като човекът върнал хората на Луната.

Той участва в конкурс на НАСА, за изграждането на платформа за кацане на земния спътник. В надпреварата се включиха общо 3 компании, като накрая НАСА предпочете офертата на SpaceX.

Компанията на Мъск има опит в отговорни начинания, като пилотираните полети до МКС. Освен това технологиите, разработвани от SpaceX се определят, като перспективни, защото могат да помогнат за колонизацията на Слънчевата система. Не на последно място - офертата на SpaceX бе най-евтината от трите предложения.

Според експертите, изборът е логичен, защото Blue Origin все още не е доставила и 1 килограм в орбита, а SpaceX осъществява това постижение още през 2008 г.

Преди да поведе съдебната си битка, Безос предложи финансиране от 2 милиарда долара на НАСА, ако промени решението си и избере неговата компания. Агенцията остави офертата на най-богатия човек без коментар, което разгневи Безос.

"Решението на НАСА да избере SpaceX е незаконно и необосновано", твърдят наетите от Безос адвокати.

"Не можеш да отидеш на Луната със съдебни искове", коментира Илон Мъск.

По ирония на съдбата, през 2019 година Джеф Безос заяви, че съдебните спорове и бюрократичните спънки са най-големия риск за връщането на хората на Луната. Милиардерът завърши речта си с това, че е убеден, че загубилите ще протестират и съдят НАСА, но според него това не е "правилно".