НАСА ще финансира проект на Нокиа (Nokia) за изграждане на 4Джи телекомуникационна мрежа и роботизирани луноходи на Луната, предоставяйки на финландската компания 14,1 милиона долара, информира агенция Ю Пи Ей.

Проектът е част от нови договори на общо стойност 370 млн. долара за мисии за изследване на лунната повърхност, които НАСА обяви вчера. Повечето пари отиват при големи космически компании като СпейсЕкс (SpaceX) и Юнайтид лаунч алайънс (United Launch Alliance) за усъвършенстване на технологиите за производство и боравене с ракетно гориво в космоса.

НАСА трябва бързо да разработи нови технологии за живот и работа на Луната, ако иска да постигне целите си да има астронавти, работещи в лунна база до 2028 година, каза шефът на космическата агенция Джим Брайдънстийн.

Североамериканското подразделение на Нокиа е получило договора за разработване на телекомуникации на естествения спътник на Земята.

Нокиа и британската Водафон (Vodafone) обявиха намерение за лунна мисия през 2018 година. Те планираха да пуснат лунен модул и луноходи, построени от германската Ауди (Audi), използвайки ракета на СпейсЕкс. Този план не се осъществи, но сега договорът с НАСА дава нов живот на лунните проекти на Нокиа.