НАСА ще се опита отново да изстреля към Луната свръх-тежката ракета SLS през ноември, предаде АФП, цитирана от БТА.

Вижте как изглежда 100-метровата ракета SLS >> >> >>

От космическата агенция не обявиха конкретна дата за отлаганото от доста време начало на мисията "Артемида 1", чиято цел е американски астронавти да се завърнат на естествения спътник на Земята.

НАСА подготвя "изстрелването в стартов прозорец, който започва на 12 ноември и завършва на 27 ноември". В следващите дни ще бъде определена конкретна дата за нов опит за излитане, се добавя в съобщение в блога на космическата агенция на САЩ.

Официални представители досега не отхвърляха напълно възможността за старт през октомври.

Ракетата SLS, която е най-мощната създавана някога от НАСА, се наложи да бъде върната в хангара в космическия център "Кенеди" в началото на седмицата заради урагана Иън, опустошил части от щата Флорида.

По ракетата няма "никакви щети", уверяват от космическата агенция на САЩ.

"Съсредоточаването на усилията" към изстрелване през ноември ще позволи на служителите на НАСА "да се погрижат за семействата и домовете си след бурята", се казва още в съобщението.

Преди да поставят ракетата отново на стартовата площадка, екипите ще трябва първо да извършат множество проверки и по-специално да сменят или презаредят батериите на част от елементите.

НАСА направи вече два опита за изстрелването на SLS - в края на август и след това в началото на септември, но те бяха отменени в последния момент заради технически проблеми.

Разработвана повече от десетилетие, мегаракетата все още не е летяла.

Дългоочакваният изпитателен полет без екипаж има за цел да я тества, както и прикрепената към върха й капсула "Орион", която в бъдеще ще превозва астронавти.

Мисията "Артемида 1" по план трябва да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.