Международната космическа станция (МКС) ще се сдобие с нова тоалетна. НАСА праща днес към космоса новото оборудване, което ще се тества в продължение на три години, а в бъдеще ще се използва за мисии до Луната и Марс.

Вижте как изглежда тоалетната >> >> >>

Универсалната система за управление на отпадъците (UWMS) на стойност 23 милиона долара заема с 65% по-малко място и е с 40% по-лека от тоалетната, използвана в момента на МКС. Освен това системата може да обслужва много по-големи екипажи, съобщи Space.

Тоалетната ще бъде доставена на МКС на борда на товарен кораб Northrop Grumman Cygnus на 29 септември, като част от планирано изстрелване за доставка на товари за космическата станция.

Екипажът на МКС ще провери работата на UWMS в условия на микрогравитация. Системата ще бъде инсталирана до сегашната тоалетна в модула Tranquility (Node 3) на космическата станция, уточнява Мелиса Маккинли, мениджър на проекта в НАСА.

Новата система ще бъде тествана от екипажа на космическата станция през следващите три години, за да се провери нейната надеждност. Преди това системата е тествана в среди, които симулират условията на космическите станции, поясняват от НАСА.