Миналата седмица НАСА обяви, че създава специална служба, която да разследва феномена НЛО. Космическата агенция обаче отказа веднага да разкрие името на директора й, защото имало заплахи срещу живота му. Членовете на изследователския екип също се оплакаха от онлайн тормоз, защото започнали да разследват неидентифицираните обекти. Тогава НАСА каза, че иска да премахне стигмата около явлението, защото учените знаят твърде малко за него.

Последваха нови критики. Този път те бяха свързани с това, че името на шефът на службата, разследваща НЛО, се пази в тайна. НАСА оповести, че това е дългогодишния държавен служител Марк Макинърни.

Все още не е ясно защо агенцията публикува името на Макинърни, след като първоначално отказа да го направи.

През последната година Макинърни е участвал в проекта на НАСА за изследване на НЛО. Той е бил връзката на агенцията с Пентагона. Учените обаче разкриват, че проучват единствено видени изцяло не секретни случаи на видени неидентифицирани обекти. Макинърни е специалист по наблюдението на Земята от космоса за изучаването на климатичните промени.

Причината е, че те искат да направят науката достъпна за всички. Пентагонът има кадри на НЛО-та, обаче голяма част от тях са засекретени заради това, че са заснети от военни самолети или определен вид военна техника. Разсекретяването на кадрите би позволило на противниците на САЩ да извлекат данни за американското оборудване, коментират от НАСА.