Американската космическа агенция НАСА изследва странна експлозия "три в едно". Тя е избухнала на повърхността на Слънцето през 2016 година.

Надеждата на учените е, че това проучване ще разкрие тайните на летливата дейност на небесното тяло. Експлозията съдържа елементи от три различни вида слънчеви изригвания: коронарно изхвърляне на маса, странно излъчване и други, частични изригвания. По принцип всички те се случват независимо едно от друго, което прави това явление първото по рода си.

НАСА нарича събитието "слънчевия розетски камък", сравнявайки го с древната плоча, която е помогнала на изследователите да декодират египетски йероглифи. Причината е, че разделянето на трите различни изригвания може да помогне на учените най-накрая да разберат основните причини за всяко едно от тях и как те се различават.

Според експертите, щом и трите форми на изригване са се появили на едно и също място и по едно и също време, то значи са причинени от едни и същи механизми. Ако изследването бъде успешно, то може да помогне на Американската космическа агенция да предвижда слънчеви изригвания. Това би дало на хората на Земята предупреждение няколко часа по-рано.