НАСА планира да смени екипажа си на Международната космическа станция (МКС) на 15 април, съобщи космическата агенция на САЩ на сайта си.

Тогава с кораба "Дракон" на компанията SpaceX от Кейп Канаверал, Флорида, към МКС ще бъдат изпратени трима астронавти на НАСА - командирът на мисията Чел Линдгрен, Робърт Хайнс и Джесика Уоткинс, както и представителката на Европейската космическа агенция италианката Саманта Кристофорети.

Това ще бъде първи полет за Хайнс и Уоткинс, а за Линдгрен и Кристофорети - втори.

Те ще сменят на борда на МКС американците Раджа Чари, Том Маршбърн, Кайла Барън и германеца Матиас Маурер, които са в космоса от 11 ноември м.г.

За четвърти път корабът "Дракон" на SpaceX на предприемача Илон Мъск участва в мисия за смяна на американския екипаж на МКС. В края на февруари НАСА обяви, че се е разбрала с компанията да бъдат включени още три полета към договора от 2014 г., според който тя се ангажира да реализира шест пилотирани мисии до МКС. Общата стойност на споразумението вече възлиза на 3,5 милиарда щатски долара, отбелязва изданието "Спейснюз". Петият полет към МКС е планиран за тази есен, а шестият - за пролетта на 2023 г.