Армията на САЩ е провела изпитание на нова ядрена бомба, която е била пусната от стелт бомбардировача B-2. Оръжието, наречено B61-12, е уникално с това, че може да избухва с малка или с голяма мощност - според въведения избор. Новината съобщи специализираното американско издание The National Interest, като минути по-късно не подхваната от руските медии и разопространено от сайтовете Руская газета, Life.ru и онлайн изданието на Телеканал Звьозда.

Информацията гласи, че тестът е проведен на полигон в щата Невада, но не е включвал детонация. Новата ядрена бомба може да съчетае в себе си голяма част от ядрения арсенал на САЩ, който е предвиден за използване от самолети. Преди са били извършвани изпитания и с F-15 и F-35.

Вижте как изглежда B61-12 >> >> >>

Ядрената бомба B61-12 може да пробива бетонни укрепления и да избухва в дълбоки бункери или силози, но може да избухва и високо над повърхността.

Досега стелт бомбардировачите B-2 бяха въоръжени с три вида ядрени бомби - една с ниска мощност от между 10 и 360 килотона; една, предназначена за унищожение на защитени с бетон подземни цели с мощност от 400 килотона и една с още по-висока мощност. Новото ядрено оръжие ще замени всички тези варианти, което ще направи ядрените въздушни сили на САЩ много по-гъвкави и бързи.

Бомбата е снабдена и с GPS сензори, така че да може да е много по-прецизна. Военните коментират, че са тествали именно това качество на оръжието и не са извършили опит, включващ взрив на повърхността, тъй като те са забранени от ООН.

"Ядрена бомба, взривена под повърхността, е много по-ефективна в унищожаването на заровени дълбоко в земята зели. Взривяването над повърхността пък е по-ефективно, когато се цели по-голям унищожителен радиус и мощ спрямо наземни цели. Новата бомба съчетава тези две опции. Освен това тя може да бъде чист или малко по-мръсна", заявява Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени (FAS).

Америка разработва новото ядрено оръжие от поне десетилетие, като проектът се оценява на около 10 милиарда долара. B61-12 ще постъпи официално на въоръжение през 2020 година, като бомбата ще бъде разположена в Европа. Знае се, че в Белгия ще се разположат 20 бройки от нея, в Холандия - 20, в Германия -20, В Италия -70 и в Турция - 50.

Вижте смъртоносната красота на ядрените експлозии >> >> >>