Освен с горещините ще запомним юли 2021 г. и като месец на прохождащия космически туризъм. Двама милиардери - Ричард Брансън и Джеф Безос - се "разходиха" за кратко в космоса заедно с други ентусиасти, предава technews.bg.

Но въпреки успешните полети, Безос, Брансън и техните спътници не бяха признати за астронавти. В деня на полета на Безос Федералната авиационна администрация (FAA) промени критериите за присъждане на титлата "астронавт", съобщи BBC.

Според новите правила, астронавти в САЩ могат да се считат членовете на екипажа и онези, които допринасят значително за осигуряване на безопасността на полетите. В същото време не се уточнява какво означава последната формулировка.

До миналия вторник, за да бъде удостоен с титлата астронавт, човек трябваше да се издигне на височина най-малко 80 км над Земята. Въз основа на новите правила, FAA не признава милиардерите Безос и Брансън за астронавти, както и останалите туристи, които летяха наскоро в космоса.

Но 82-годишната Уоли Фънк, участничка в програмата за обучение на астронавти "Меркурий 13", която летя заедно с Безос, може в крайна сметка да получи титлата астронавт за предишните си постижения.

На 11 юли Virgin Galactic - компанията на Ричард Брансън - изстреля своя космически кораб Unity-22 с няколко души на борда, сред които и самият Брансън. Корабът се изкачи на височина 86 км.

Девет дни по-късно, на 20 юли, Джеф Безос полетя с ракетата си "New Shepard". Заедно с него в космоса излязоха по-малкият му брат Марк, Уоли Франк и 18-годишният Оливър Дамен. Корабът се изкачи на височина 107 км, а полетът продължи 10 минути.

Международната авиационна федерация (международен орган за стандартизация в областта на въздухоплаването и космонавтиката) поставя линията на Карман на 100 километра надморска височина. Именно тя е границата между космоса и Земята. Така според Международната авиационна федерация Ричард Брансън не е напускал пределите на Земята.