Финансовите резултати на Apple за юнското тримесечие са меко казано впечатляващи. Част от тях обаче е и предупреждение от лидерите в компанията, което ще се хареса на онези, които смятат компанията за обречена. Изглежда Apple очаква недостиг на продукти, което ще ограничи продажбите на Mac и iPad, както и ограничени продажби на iPhone в четвъртото фискално тримесечие на компанията, предава  Mobile Bulgaria.

Главният финансов директор на Apple Лука Маестри казва, че ограниченията в доставките в септемврийското тримесечие ще са по-сериозни от тези в юнското. "Ограниченията ще се отразят главно на iPhone и iPad", допълва той.

Въпреки предизвикателството Apple все още очаква двуцифрен ръст за следващото тримесечие, но вероятно ще е по-малко от отчетените 36% за същия период миналата година. Напълно очаквано, тези предупреждения са свързани с глобалния недостиг на чипове, който се отразява на практически всички индустрии, от технологичната, до автомобилната и прозводството на бяла техника.

Трудно е да се предвиди какви ще са ограниченията, нито какъв ще е техният отзвук за компанията. Това обаче е сериозно предупрежение, тъй като около половината приходи на Apple идват от продажби на смартфони. Този дял се увеличава още повече в тримесечието, в което излизат новите модели на компанията. Затова и недостиг на телефони може да има по-сериозно отражение за компанията, което все пак едва ли ще потопи Apple.