Изследователи от Лондонския университет Куин Мери разработиха невронна мрежа, способна да открива емоциите на потребителите. В бъдеще технологията може да се приложи в умните колонки: така че да разбират настроението на собственика и да пускат музика, предава technews.bg.

Системата изпраща радиовълни по посока на човека и по този начин отчита промените в сърдечния ритъм. Този показател може да бъде ключът към разпознаването на емоциите, отбеляза в публикация за изследването The Futurism.

Невронната мрежа е обучена с данни за промените в сърдечната честота. Твърди се, че алгоритъмът може да разпознава емоции като страх, отвращение, радост и релаксация с точност от 71%.

Разбира се, 71-процентната точност не е идеална, но изследването показва, че невронната мрежа значително превъзхожда други, по-малко сложни системи, базирани на изкуствен интелект.

Така например, по-традиционните алгоритми за машинно обучение познават емоциите само в 40% от времето. Но докато няма машини, които да разбират сложното, субективно преживяване на човешките емоции, човечеството се приближава до инструменти, които помагат за тяхното декодиране.

Междувременно, разработката предизвика интерес и от военна гледна точка, за целите на сигурността. Необходими са обаче повече изследвания, за да се оценят възможностите за внедряване на технологията в сферата на сигурността, като се отчитат и етичните аспекти, казват авторите на изследването.