Нова аномалия е открита по време на статичен тест на двигателя "Зефиро 40" (Zefiro 40) - втората степен на новата европейска ракета "Вега-С" (Vega-C), съобщи конструкторът й, италианската аерокосмическа група "Авио" (Avio), цитиран от Франс прес и БТА.

Първият комерсиален старт на "Вега-С" през декември миналата година завърши с неуспех, ограничавайки самостоятелните решения на Европа за изстрелване на спътниците й, след кумулативните закъснения на "Ариана 6" (Ariane 6), чийто първи полет ще се състои в най-добрия случай в края на 2023 г.

В изявление, направено от "Авио", се посочва, че 40 секунди след началото на теста на двигателя "Зефиро 40", планиран да продължи 97 секунди, се е появила аномалия, която причинява намаляване на цялостната му производителност по отношение на налягането. Възникналата неизправност ще бъде проучена допълнително, като "Авио" и Европейската космическа агенция (ЕКА) ще направят още тестове.

От "Авио" съобщават още, че следващото изстрелване на ракетата-носител остава планирано за септември.

Малко след старта си през декември ракетата "Вега-С" се отклони от зададената траектория, а в контролната зала на космодрума Куру във Френска Гвиана спряха да постъпват телеметрични данни. Изстрелванията бяха прекратени до установяване на причините за повредата.

Последният полет на европейската ракета "Ариана 5" (Ariane 5), която се сбогува след 27 години служба, е насрочен за 4 юли от Куру, след като беше отложен на 15 юни заради неизправност.