NVIDIA закупи разработчикът на процесори Arm. Японската корпорация SoftBank, която купи Arm през 2016 г. за 32 млрд. долара, ще получи за разработчика на процесори с едноименната архитектура около 40 милиарда долара.

Като част от новия собственик Arm ще продължи да работи с отворен модел на лицензиране и в същото време ще запази своята неутралност по отношение на глобалните клиенти, което е в основата на нейния успех. NVIDIA посочва, че досега са доставени 180 милиарда чипа с технология на Arm, пише Mobile Bulgaria.

NVIDIA ще запази името на Arm и обещава да разшири централата на компанията в Кеймбридж, а освен това интелектуалната й собственост ще остане регистрирана в Обединеното кралство. В допълнение NVIDIA обещава да изгради там нов глобален център за изследвания на ИИ, както и да създаде нов суперкомпютър, образователен център за разработчици и стартъп инкубатор.

Двама от съоснователите на Arm обаче изразиха своите притеснения от сделката. Херман Хаузер и Тудор Браун смятат, че компанията трябва да остане неутрална вместо да бъде част от компания като NVIDIA, която прави собствени процесори. Според тях това ще доведе до конфликт на интереси, защото клиентите на Arm ще са зависими от бизнес, с който може да се конкурират при продажбата на чипове.

Двамата смятат, че щом Arm стане собственост на американска фирма Вашингтон може да опита да блокира достъпа до нейните технологии за китайските компании като част от мащабната търговска война между двете страни.

NVIDIA обещава да запази неутралността на Arm спрямо нейните глобални клиенти.