Най-новата актуализацията на приложението Arts & Culture от Google позволява на потребителите да си отговорят на въпроса как би изглеждал техен портрет, нарисуван от Винсент ван Гог или Фрида Кало.

Актуализацията се изразява в добавянето на набор от филтри, свързани с изкуството, работещи с добавена реалност (т.нар. augmented reality). След като приложите своето изображение, можете лесно да се превърнете в някоя от най-известните картини в историята на човечеството.

Функцията използва алгоритъм за обработка на изображения, базиран на машинното обучение, за да накара филтрите да изглеждат реалистично. Google твърди, че цялата обработка се извършва на вашето устройство и, ако не решите да запазите някое изображение или видеоклип, приложението не съхранява нищо от това, което сте създали.

За момента има пет филтъра, от които можете да се възползвате - автопортрети от Ван Гог и Кало, момичето на Йоханес Вермеер с перлената обица, шлем на самурай от 19-ти век и фаянсова огърлица от Египет от 14-ти век.

Допълнителен плюс е, че преди да приложените филтрите върху лицето си, Arts & Culture ще сподели с вас малко за историята и значението на дадената творба.