Неизвестни крадци са обрали изключително пазения и рядък самолет Ил-80, който служи като мобилен команден пост в случай на Трета световна война. От него могат да се дават заповеди за изстрелване на ядрени оръжия. Крадците са се сдобили именно с радиооборудване от самолета, съобщава "Известия".

Ил-80, чиято единствена задача е да служи като стратегическият въздушен команден пункт по време на ядрен конфликт, е бил на приземен за ремонтни дейности на летище в Ростовска област. Именно тогава неизвестни лица отворили люка за товар, проникнали в самолета и откраднали това, което се описва като "радиооборудване", съобщава РИА "Новости".

Вижте как изглежда Ил-80 >> >> >>

Фактът, че самолетът е бил подложен на техническо обслужване и че това се случва на летище в Ростовска област, означава, че инцидентът се е случил в съоръжението на компанията "Бериев" в Таганрог, на Азовско море.

Именно "Бериев" отговаря за оборудването и модернизирането на няколко различни самолета със специална мисия, експлоатирани от руските аерокосмически сили.

Русия разполага с четири бройки от Ил-80, като всички те са базирани до стратегически градове и са готови да приютят руския президент и други важни правителствени фигури в случай на Трета световна война.

Ил-80 е напълно защитен от електромагнитните ефекти от ядрена детонация и освен това е тежко брониран. Самолетът е напълно интегрирана част от командната система на руските ядрени сили.Комуникационното оборудване на самолета позволява на президента да нареди изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, от суша или море, или да вземе други критични военни решения.

Именно поради тази причина "радиооборудването", което е откраднато най-вероятно е строгосекретно и свързано с осъществяването на критични за Русия връзки. Органите на властта отказват да разкрият какво точно е било то, но не е изключено крадците да са специално обучени шпиони. Съществуват и спекулации, че базата редовно е ставала жертва на набези с цел открадване на метални и медни предмети. В този контекст радиооборудването би имало висока цена на пазара за скрап.

"Всички бордови устройства бяха на мястото си по време на приемането на самолета. След приключване на работата, главният вход, люкът на товарното отделение и три аварийни изхода бяха запечатани", казва източник от базата пред REN TV.

Без значение от целта на кражбата, Ил-80 и неговото оборудване е стратегически актив, който е ключов за ядреното възпиране на страната. Обирът е повод за голяма тревога за Кремъл, защото повдига повече въпроси относно стандартите за сигурност в руските авиобази, особено тези с двойна употреба, с военни и граждански приложения.

Успокоителният факт за Москва е, че самолетът е бил за ремонт и не е бил в операционна готовност, което означава, че не всички от компонентите му са били монтирани или функциониращи.