Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман сподели своя идея за употреата на изкуствения интелект на компанията. Според него AI може да дава медицински съвети на хора, които нямат финансовата възможност да си позволят посещението на лекар.

"Адаптирането към един свят, дълбоко интегриран с AI инструменти, вероятно ще се случи доста бързо", пише той.

"Тези инструменти ще ни помогнат да бъдем по-продуктивни (нямам търпение да прекарваме по-малко време в правене на имейл!), по-здрави (медицински съветници с изкуствен интелект за хора, които не могат да си позволят грижи), по-умни (ученици, които използват ChatGPT за учене) и по-забавни (AI мемове lolol)", написа Алтман в Twitter.

Разчитането на изкуствен интелект вместо лекар обаче е свързано с поемането на голям риск. Алгоритъмът не прави разлика между истина и лъжа и между правилно и неправилно.

Дори експерименти с ChatGPT показват, че изкуственият интелект може да се обърква. Конкурентът му Bard AI на Google пък сподели грешна информация в рекламното си видео.

Именно лошата преценка на симптомите и грешно предписаното лечение, са сред рисковете на ползването на AI вместо доктор.

Медицинския AI помощник ще базира знанията си единствено на подадената му статистика, това означава, че в мнозинството от случаите той може да познае, но при някои пациенти има шанс да обърка диагнозата или лечението й.

Инструменти с AI обаче могат да бъдат от голяма полза за лекарите. Алгоритмите със специфична насоченост могат да диагностицират болести доста добре, в някои случаи по-добре от хора.

Предложението на Сам Алтман със сигурност би звучало доста по-разумно, когато изкуственият интелект натрупа значително повече капацитет и стане способен да различава и диагностицира всички съществуващи болести.