Денят на авиацията и космонавтиката - 12 април, ще бъде отбелязан в редица градове на страната с поредица от прояви, предава БНР.

Институтът за космически изследвания и технологии на БАН отваря врати за гости, като ще има демонстрации с дронове на стационарен учебен тренажор, лекции за новите проекти на космическите изследвания. Ще бъдат представени българските постижения в областта на Космоса, а изложба показва скафандъра на летеца-космонавт Александър Александров.

Музеят на авиацията в Крумово също отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката с отворени врати и специална програма.

Националният политехнически музей ще отбележи деня с демонстрация на храна за астронавтите. Ще бъдат показани и уреди и апаратура, създадени от български учени.

В единственото Висше военновъздушно училище у нас "Георги Бенковски" в Долна Митрополия кръгла маса и изложба ще съберат в Долна Митрополия авиационни специалисти от цялата страна.

Темата на кръглата маса, която е под патронажа на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, е: "Състояние и перспективи за развитие на системата за авиационно образование в Република България".

"На Деня на космонавтиката и авиацията в Долна Митрополия ще бъде обсъждано състоянието, перспективите и развитието на авиационното образование в България. Всеки, който се занимава с авиационно образование, ще присъства на тази кръгла маса, за да начертаем насоките и пътищата за достигане на европейско ниво на образование в направление "Авиация", заяви началника на училището бригаден генерал Юлиян Радойски.

Ще бъде открита изложба от произведения на художника Николай Бебенов.

Във ВВВУ "Георги Бенковски" ще посрещнат ученици от Плевен, които ще се запознаят с историята на училището и Центъра за авиационно и космическо наблюдение.