Последният материал в рубриката "Небесни пътеки" предизвика голям интерес. Той бе посветен на българската жива торпила - капитан Димитър Списаревски. В днешното издание авиоспециалистът Орлин Георгиев ще отговори на някои от коментарите в статията.

Фактите за бомбардировките над България 1943-44 г. 

В атаките над България участват бомбардировачите Б-24 и Б-17, както и придружаващите ги изтребителите П-38 Лайтнинг и П-51 Мустанг. Те са от 15-а Въздушна армия на САЩ, базирана в Сицилия през 1943-44 г. Самолетите са с радиус на действие между 2000 км и 3000 км и продължителност на полета от 5-8 часа.

Б-17

Снимка: iStock by Getty Images

Самолетите са достигали до Румъния или България, изпълнявали са мисиите си и са се връщали в базата си в Сицилия - без кацане и допълнително зареждане с гориво.

Б-24

Снимка: iStock by Getty Images

Според някои читатели самолетите са кацали в СССР, защото нямали гориво да се върнат. Там те са презареждали и отново бомбардирали София. Тези версии са неоснователни и не отговарят на историческите факти.

Никога американските или британски самолети, бомбардирали България, не са кацали в региона, а винаги са се връщали на базовите си летища.

Няколко пъти над София и рафинерията в Плоещ - Румъния, има гъсти мъгли, което води до бомбардирането на резервни цели с тежки поражения за мирното население - Пловдив, Асеновград, Сопот, Калофер, Враца, Дупница. Градовете Скопие, Велес и Ниш, които по това време се управляват от български администрации, също се оказват мишена на съюзническите бомбардировачи.

Паметниците на героите

В нашата столица има паметници на велики българи, свързани със златните години на българската авиация. Всеки от тях може да бъде посетен.

Снимка: Орлин Георгиев

Гробът с мемориален паметник и тленните останки на капитан Димитър Списаревски, се намира в Централните софийски гробища, в алеята на летците, парцел 89.

Снимка: Орлин Георгиев

Урна с паметна плоча на ген. Стоян Стоянов се намира в Централните софийски гробища, в алеята на летците, парцел 89. Той е летецът изтребител, асът с три свалени крепости и три изтребители на САЩ в периода 1943-44 г. По съществуващата тогава точкова система това са 15 въздушни победи(за свален тежък бомбардировач се давали 4 победи), кавалер на три ордена за храброст!

Снимка: Орлин Георгиев

Паметни плочи на 50 летци, загинали през Първата световна война, при защитата на София 1943-44 г. и във втората фаза на Втората световна война.

Снимка: Орлин Георгиев

Мемориален паметник на българските парашутисти десантчици, загинали във ВСВ при Стражин, Страцин и Куманово, който се намират в Централните софийски гробища, на 100 м източно от алеята на летците.

Снимка: БулФото

Паметник на българския летец, от българското студентство, с надпис: "Все по-високо и по-високо", намира се на бул. "Цар Освободител", между Народното събрание и Софийския университет.

Снимка: БТА

Паметник на българските парашутисти, загинали при изпълнение на дълга си, намира се на бул. Руски, между Народното събрание и Софийски университет.

Снимка: Орлин Георгиев

Барелеф на капитан Димитър Списаревски, намира се в ж.к. Дружба 1, на ул. "Д. Списаревски", до бл. 126.

Снимка: Електронен регистър на паметниците и художествените елементи на територията на Столична Община/ Регионален музей за история на София

Паметник "100 г. българска авиация" - намира се на кръговото кръстовище на четвърти километър.

Всеки, който цени и обича българската авиация, а и историята на страната ни като цяло може да поднесе цветя и да отдаде почит на тези паметници.

Родолюбиви инициативи

Трябва да сме признателни към героите, защитавали нашето небе, градове и България.

Създаден е комитет за изграждане на паметници на кап. Димитър Списаревски и на ген. Стоян Стоянов, които да бъдат разположени в пространството между Народното събрание и Софийския университет.

Желаещите да се включат в организацията или да помогнат със средства, моля да се свържат с нас на имейл: orlin9@abv.bg.

Снимка: Личен архив