Виртуалната платформа Horizon Worlds на Meta бе пусната за потребителите в САЩ и Канада в началото на този месец. Потребител съобщава, че е станал жертва на сексуален тормоз в метавселената. Това станало, след като слабините на виртуалния му аватар били опипани.

"Сексуалният онлайн тормоз не е шега, но присъствието му във VR  прави деянието още по-гнусно. Героят ми във виртуалния свят на Meta не само бе опипван, но други хора, подкрепяха това поведение, което ме накара да се чувствам изолиран и натъжен", споделя потребителят, твърдящ, че е станал жертва на сексуален тормоз в метавселената на Зукърбърг.

Вивек Шарма, вицепрезидентът на Horizon Worlds, заклейми инцидентът. За да се гарантира, че никой няма да стане жертва на виртуално насилие, потребителите могат да активират своя Safe Zone балон. По този начин те блокират взаимодействията на останалите с тях.

Много е вероятно в бъдеще Meta да започне да налага банове на хора, показващи непристойни знаци или признаци на "нерегламентирано поведение".

Потребителите ще могат да информират технологичния гигант, когато някой нарушава правилата на поведение в платформата. Според някои би било добре Meta да награждава информаторите, грижещи се виртуалната реалност да е по-сигурна.

От Meta не са коментирали тези предложения, но твърдят, че ще вземат всички необходими мерки, за да попречат на превръщането на метавселената в "проблематично място".