Властите в Пекин ще раздадат на жителите на града 50 000 ваучера по 200 юана (около 30 долара), които могат да бъдат похарчени в някои офлайн и онлайн магазини по време на китайските новогодишни празници от 10 до 17 февруари, предава technews.bg.

Настоящата кампания е третият основен тест на цифровата валута, разработена от Китайската народна банка, отбелязва CNBC. Подобни експерименти бяха проведени също в Шенжен и Суджоу.

Китайската цифрова валута трябва да работи подобно на съществуващата - например, тя може да се използва за плащане чрез приложения като Alipay и WeChat Pay. За разлика от биткойните, официалната валута ще се контролира централно.

През октомври 2020 г. и Централната банка на Русия обяви планове да създаде цифрова рубла. Според регулатора, тя би могла да комбинира свойствата на налични и безналични рубли: цифровата рубла може да се използва без достъп до интернет и да се съхранява в специален електронен портфейл.

Според изчисленията, само гарантирането на сигурността при използването на цифровата рубла ще струва на Централната банка и останалите банки 25 милиарда рубли. Разходите за цялата банкова система за въвеждане на цифровата рубла могат да достигнат десетки милиарди рубли, според източник от банковите среди, на когото се позовава "Комерсант".