Заедно с премиерата на iOS 13 Apple обяви, че ще промени името на платформата, която задвижва таблетите iPad и тя вече ще се казва iPadOS. По този начин компанията ще се опита да отличи специфичното потребителско преживяване, което предлагат устройствата с по-големи дисплеи.

Вижте как изглежда iPadOS >> >> >>

iPadOS включва нов основен екран, който може да покаже повече приложения на една страница, а освен това може да включва Today View за бърз достъп до уиджети и полезна информация като новини, времето, записи от календара, събития и др.

Потребителите на iPad ще могат да работят с повече файлове и документи от едно и също приложение чрез ъпдейти на функцията Split View, а чрез Slide Over могат бързо да превключват между няколко приложения. Компанията е добавила и повече начини за употреба на Apple Pencil като анотиране и изпращане на цели уеб страници, документи или имейли чрез жест с писалката в ъгъла на екрана, което показва нов инструмент с различни инструменти за редактиране. Работата на писалката е оптимизирана допълнително, а латентността е намалена до 9 милисекунди.

Приложението Files вече включва споделяне на папки през iCloud Drive, работа с SD карти или USB памет, ползване на SMB файлови сървъри и други. Браузърът Safari вече автоматично зарежда настолните версии на сайтовете и ги оптимизира за управление през сензорния екран. Сред новите функции на Safari са мениджър за изтеглени файлове, 30 нови бързи връзки през клавиатура и подобрения в управлението на табове.

Промени има и при редактирането на текст, което би трябвало да е по-бързо и прецизно. Не е пропусната и тъмната тема, а освен това са включени и другите промени от iOS 13. Тестова версия на iPadOS вече е достъпна за разработчици, а по-късно този месец ще е налична и бета за публична употреба преди финалното издание да излезе през есента.