Джери Мериман - един от тримата изобретатели на портативния електронен калкулатор - почина на 86 години, предаде Асошиейтед прес.

Ръководител на екипа, създал портативния калкулатора, е Нобеловият лауреат за физика Джак Килби. Той проправя пътя за съвременните компютри, като изобретява интегралната схема. Третият член на екипа е Джеймс ван Тасел. През 60-те години на ХХ век те работят заедно в американското дружество "Тексас инструмънтс" в град Далас. Мериман се пенсионира в същата фирма през 1994 година, като работи в областта на измерванията.

Нобеловият лауреат за физика Джак Килби и Джери Мериман в Американския компютърен музей през 1997 г.

Снимка:АР/БТА

Въпреки известността си, Мериман бил скромен човек. Неговите приятели и близки го описват като гениален, но го помнят най-вече с невероятното чувство за хумор.

Мериман е починал на 27 февруари в болница в Далас, където е постъпил през декември миналата година. Смъртта е настъпила от бъбречни и сърдечни усложнения след операция за поставяне на пейсмейкър.

Мериман е роден през 1932 година. Едва 11-годишен става радиотехник в родния си град Хърн, в централен Тексас. Дори местните полицаи се обръщали за помощ към Мериман, когато техните радиостанции се повредели. Със спечелените центове момчето си купувало билет за кино.