Преди около две седмици Samsung представи нови устройства на събитието Galaxy Unpacked. В основна звезда се превърна новият флагмански смартфон Note20, който определено ни впечатли с богатите си възможности. Наред с телефона обаче дебютираха и други устройства. Сред тях бяха новите таблети на Samsung - Galaxy Tab S7 и Tab S7 Plus, за които смятаме да ви разкажем повече.

Вижте снимки >> >> >>

Да започнем със Samsung Galaxy Tab S7. Таблетът идва с 11-инчов LTPS TFT дисплей с резолюция 1600 x 2560 пиксела и 120 херца честота на опресняване.

При по-върховият Galaxy Tab S7 Plus нещата са малко по-различни. Дисплеят е 12.4-инчов Super AMOLED с резолюция 1752 х 2800 пиксела. Честота на опресняване е 120 херца.

Двата таблета обаче споделят много повече общи черти, отколкото различия.

На първо място дизайнът еднакво стилен. Алуминиевият корпус придава стабилно метално усещане, а плоският ръб определено изглежда много добре. Таблетите се усещат много солидни, отговаряйки напълно на своя премиум клас.

Що се отнася до хардуера, то и двата таблета разчитат на върховия 8-ядрен процесор Snapdragon 865+ в комбинация с 6GB или 8GB LPDDR5X RAM памет. Свободното пространство е 128GB, 256GB или 512GB в зависимост от варианта, като паметта може да се увеличава допълнително.

Една от разликите е в батерията. Galaxy Tab S7+ разполага с батерия с капацитет 10090mAh, а Galaxy Tab S разчита на 8000mAh. И при двете устройства обаче е възможно бързото зареждане с 45W зарядно.

Конфигурацията има вграден видеоускорител и NPU чип. Тя се справя безпроблемно с високите натоварвания на най-модерните игри или на най-тежките програми. Хардуерът е толкова добър, че множеството процеси, включително и видео-конференции, работят гладко заедно.

И двата таблета имат двойна основна камера, съчетаваща 13MP сензор и 5MP с ултраширокоъгълен обектив. За селфитата и видеоразговорите отговаря предната 8MP камера. Звукът е повече от превъзходен и таблетите са като преносима колонка, заради своя 4-колонен звук от AKG с технологията Dolby Atmos.

Samsung Galaxy Tab S7 и S7+ са оборудвани с ново поколение S Pen.

Roldy със заоблена форма и удължен връх, S Pen предлага естествено усещане при писане и рисуване, дължащо се на латентността от едва 9 милисекунди. В комбинация с честотата на опресняване на дисплея до 120Hz, воденето на записки или дори рисуването никога не са били толкова лесни и приятни на таблет.

Galaxy Tab S7 и S7+ идват с ново поколение софтуерни възможности, сред които изпъква новият Samsung Notes, който е сериозно допълнение към обновения S Pen.

Апликацията оптимизира начина, по който се водят записките и предлага лесен PDF импорт и възможност за добавяне на коментари. Samsung Notes включва добавката Audio Bookmark, позволяваща записването лекции или срещи, докато се водят писмени записки и тяхната синхронизация. Навигирането между текста и аудиозаписа в едно и също приложение става изключително лесно и интуитивно.

Подобреният Multi-Active Window на двата таблета на Samsung позволява отварянето на до три приложения едновременно.

С App pair е възможно дори да комбинираш до 3 приложения заедно, за да се пускат едновременно и да си спестиш време, когато бързаш.

Galaxy Tab S7 и S7+ имат и странична помощна лента (edge screen), подобно на функцията на Galaxy смартфоните. Тя предоставя бърз достъп до най-често ползваните приложения.

Новите таблети на Samsung са толкова мощни, че могат да се използват и като настолен компютър. Това става чрез подобрения Samsung DeX и с гъвкавата Book Cover Keyboard на Samsung. Обновена клавиатура включва допълнителен ред с функционални бутони и е с по-голям размер.

От Samsung са помислили сериозно за професионалните дизайнери, художници и артисти. Новите им устройства са първите таблети с Android, идващи с известното приложение за рисуване Clip Studio Paint.

То е предпочитана платформа от дизайнерите и е фабрично инсталирана на Galaxy S7 и S7+.

Притежателите на таблети имат възможност да ползват 6 месеца безплатно и Clip Studio Paint EX. Премиум версията на приложението ще бъде достъпна като екскулзивна оферта за потребителите на Galaxy. Тази версия дава достъп до професионални дизайн функции, включително управление на множество страници, извличане на линии от 3D данни и други.

Двата таблета се синхронизират лесно с другите устройства и телефони на Samsung, както и дори с компютри, работещи под Windows.

След всичко казано до тук, няма да е пресилено да твърдим, че двата таблета на южнокорейската компания са едно от най-добрите предложения на пазара, надминаващо конкуренцията на Apple.

Samsung Galaxy Tab S7 и Samsung Galaxy TabS7+ ще се продават в България, като ценовите им листи започват съответно от 1 549 лв за Tab S7 и 2 149лв за Tab S7+.