Преди няколко дена НАСА осъществи първия мокър тест или финална репетиция за изстрелване на свръх-тежката ракета SLS в космоса. Това бе четвъртият опит, като предишните три бяха счетени за неуспех заради проблеми с горивната система.

Въпреки обявения успех, последния тест също е преминал със сериозен проблем с горивните системи. Той е накарал НАСА да съкрати симулираното изстрелване с около 20 секунди.

"Бих казал, че по-голямата част от нашите цели бяха постигнати", каза Чарли Блекуел-Томпсън, директор на изстрелването на SLS на НАСА, по време на пресконференция след теста.

"Мисля, че все още не знаем", каза Том Уитмайер, заместник-администратор на НАСА за общи системи за изследване, когато беше попитан кога ще бъде изстреляна SLS.

По пан това трябва да стане този август, но несигурният отговор на Уитмайер поражда спекулации, че е много вероятно полета отново да бъде отложен.

Първият полет на SLS оригинално е заплануван за 2016 година. Днес, 6 години по-късно, става все по-вероятно първия полет да е през 2023 г. или в оптимистичния случай - в края на тази година.