Двуместно дрон-такси беше демонстрирано от китайска компания в Сеул. До 2025 година Южна Корея планира да пусне безпилотни въздушни превозни средства като начин за борба с натоварения автомобилен трафик в големите градове, съобщава БНТ.

Вижте как изглежда летящото такси >> >> >>

Полетът започна, след като по-малки дронове за наблюдение сигнализираха със сирена, че районът е безопасен. Вместо пътници на седалките в голямата машина имаше две торби с по 70 кг ориз. Полетът продължи 10 минути на височина 36 метра, със скорост до 50 км/ч.

При пълно зареждане батерията има автономност 30 минути. Първоначално футуристичното такси ще се управлява от пилот на борда и ще лети като малък хеликоптер. До 2022 г. Южна Корея инвестира 30 млн. долара в разработката на транспорт с дронове.

Чанг Юн-ки, Министерство на транспорта на Южна Корея: Има три предизвикателства по пътя напред. Първото е подходяща технология, второто е достатъчно правителствено финансиране и накрая - изграждане на доверие в хората, така че да използват дронове.

Китайската компания вече използва дронове в своята страна за въздушни доставки, борба с пожарите и в туристическия бранш. Аналогични проекти разработват Боинг, Еърбъс, Тойота и Хюндай.

Пазарът за въздушни таксита и други автономни летателни апарати само в Съединените щати се оценява на 46 млрд. долара до 2026 г. За Япония прогнозите са 20 млрд. долара до 2025 г.