През 2014 година НАСА избра SpaceX и Boeing като компаниите, които да подновят пилотираните полети към Космоса от американска земя. Агенцията е финансирала компаниите и преди това, но след избора им дава 2.6 милиарда долара на SpaceX и 4.2 милиарда долара на Boeing.

Вижте как изглежда космическият кораб на Boeing >> >> >>

Космическият кораб на SpaceX скоро ще проведе третата си пилотирана мисия на НАСА, като първата бе проведена през 2020 година.

Boeing обаче се сблъска с поредното отлагане. През 2019 година бе проведен тестови полет без екипаж на борда, но бъг в часовника попречи на космическия кораб да завърши успешно мисията си. От тогава се планира втори тестови полет, без хора на борда. Мисията "Orbital Flight Test-2" на Boeing първоначално бе насрочена за март 2021 година, после бе изместена за август, след това за октомври, а сега има поредната си нова дата, която е по-неясна от предишната.

Boeing смятат да изстрелят своя космически кораб през първата половина на 2022 година.

Причините за отлаганията са свързани с открити проблеми. В последно време по капсулата е била забелязана и корозия, причинено от неестествено количество влага. От Boeing все още не са установили причината за натрупване на влагата, което води и до по-неясна дата за бъдещ полет.

Ако всичко мине по план, то първият пилотиран полет към Международната космическа станция на Boeing Starliner трябва да е през есента на 2022 г. Много е вероятно обаче мисията с хора на борда да бъде изместена за началото на 2023 г.

Така не винаги по-скъпите проекти имат по-добри резултати, защото по време на първия пилотиран полет на Boeing Starliner, капсулата CrewDragon на SpaceX вече ще е осъществила редица месии към МКС.